Μακροοικονομία 2021: Ανάκαμψη & πληθωρισμός - Ιστορία δύο αντιφάσεων

Δύο ήταν οι λέξεις, και οι έννοιες, που κυριάρχησαν στη διεθνή οικονομία το 2021: «ανάκαμψη» (για είσοδο στην μετά-την-πανδημία εποχή) και «πληθωρισμός» (που όχι απλώς τον ξαναθυμηθήκαμε, αλλά αποτελεί αίφνης το μεγαλύτερο πονοκέφαλο).

Κώστας Μποτόπουλος

του Κώστα Μποτόπουλου

Πίσω από τις βασικές έννοιες κρύβονται, λόγω απόλυτης συνάφειας, άλλες, που δεν οδηγούν αναγκαστικά στην ίδια κατεύθυνση: δυσκολία αλλαγής παραγωγικού μοντέλου στη μία περίπτωση, χρέος στην άλλη. Έτσι ώστε, σε παγκόσμιο επίπεδο, και ασφαλώς όχι για πρώτη φορά, η μοίρα της οικονομίας εξαρτάται από την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα σε αντικρουόμενους στόχους, προοπτικές και εμπόδια.

Οι εξελίξεις της βδομάδας που πέρασε εικονογραφούν το είδος της αναζητούμενης ισορροπίας. Προειδοποίηση του ΔΝΤ για ώθηση του χρέους στο 256% του παγκόσμιου ΑΕΠ, μέσα από τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: τα διάφορα «πακέτα στήριξης» είναι καλά για να μη διακοπεί η οικονομική δραστηριότητα, εκτινάσσουν όμως το κρατικό και το ιδιωτικό χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.

Θεωρητική ψυχραιμία στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά ανακοίνωση από τη μεν Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για «επιθετικό φρένο» στην ποσοτική χαλάρωση, από τη δε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για «χωρίς αναταράξεις έξοδο από το πρόγραμμα PEPP», τη ναυαρχίδα μιας ευρωπαϊκής «ποσοτικής χαλάρωσης» που δεν θέλει να πει το όνομά της: οι κεντρικές τράπεζες είναι πια φανερό ότι, ό,τι και να λένε, μπήκαν στην εποχή λήψης μέτρων για τον πληθωρισμό.

Μπαράζ μέτρων για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα, τόσο από την Επιτροπή, όσο και από τις δυο μεγάλες χώρες, οι οποίες, η καθεμία με τον τρόπο της, «καίγονται» για αποτελέσματα (εκλογές στη Γαλλία, νέα κυβέρνηση στη Γερμανία), αλλά και εμφανείς δυσκολίες να διαμορφωθούν κοινά σχέδια και κοινές προτεραιότητες: η «συλλογική ανάπτυξη» είναι ωραία ως σύλληψη, και αναγκαία ως συνειδητοποίηση, δεν επέχει όμως θέση μέτρων πολιτικής, πολλώ μάλλον δεν εγγυάται την αναγκαία αλλαγή πορείας.