Γιατί ο Πολάκης ξεσπάει με σκληρά… “γαλλικά” κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Και γιατί η Φώφη απέλυσε τον Λοβέρδο & ξηλώνει το ΚΙΝ.ΑΛ.

του Θοδωρή Καλούδη

Αργά χθες το βράδυ δημοσιοποιήθηκε ένα video με τον Παύλο Πολάκη να λέει «με δικά του λόγια» ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μπάχαλο χτυπώντας (εκτός των άλλων) αλύπητα τη μεσαία τάξη.

Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι ο κ. Πολάκης έπαθε κρίση ειλικρίνειας. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο επαγγελματίας «εκτελεστής» του Αλέξη Τσίπρα επιτίθεται ευθέως εναντίον της εσωτερικής αντιπολίτευσης η οποία  αμφισβητεί τον αρχηγό του, αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται (και) ο αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ρεύματα», «τάσεις» και «ομπρέλες» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και παράγουν περισσότερη (και σκληρή) εσωστρέφεια απ’ όση μπορεί να καταναλώσει (και να αντέξει) το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και οι ψηφοφόροι του.

Ο υπαρξιακός διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ – Ριζοσπαστική αριστερά ή Κυβερνώσα αριστερά; – τον τελματώνει πολιτικά, τον απομακρύνει από το ουσιώδες έργο του που είναι η δημιουργική αξιωματική αντιπολίτευση και τον θέτει εκτός στοιχειώδους κοινοβουλευτικού ανταγωνισμού περί την εξουσία. Δεν μιλάμε για «επιστροφή του στην εξουσία» γιατί αυτό προϋποθέτει χαρακτηριστικά «κόμματος εξουσίας» που αυτή την περίοδο δεν έχει η παρέα του Αλέξη Τσίπρα – γι’ αυτό και οι σοβαροί της Κουμουνδούρου ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές…

Το πολιτικό vertigo της Φώφης Γεννηματά

Στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΚΙΝ.ΑΛ., η αρχηγός του Φώφη Γεννηματά «απέλυσε» χθες το πλέον προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος Ανδρέα Λοβέρδο από Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο.

Μας έχει συνηθίσει η Κυρία Γεννηματά σε αυτοκτονικές ενέργειες (λ.χ. τόλμησε και άνοιξε την πόρτα εξόδου… προεκλογικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο) που, ενώ απαξιώνουν το κόμμα της, θεωρεί ότι ευνοούν προσωπικά την ίδια.

Είναι προφανές ότι η Κυρία Γεννηματά βρίσκεται σε πολιτικό vertigo: Έχει την ψευδή αίσθηση ότι η ίδια και το περιβάλλον της κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι λάθος ή ψευδή, με σκοπό να υπονομεύσουν τις μεγάλες πολιτικές επιλογές της, κινούμενα ενδεχομένως από κάποιες «σκοτεινές δυνάμεις». Εκτός αν δεν συμβαίνει αυτό. Οπότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Η Κυρία Γεννηματά έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της στο ΚΙΝ.ΑΛ. Όμως φαίνεται δεν το αντιλαμβάνεται. Και αυτό είναι κακό. Εκτός αν το αντιλαμβάνεται και εξακολουθεί να κουμαντάρει σε ταραγμένες θάλασσες, με πείσμα, ένα σκάφος που μπάζει νερά από παντού. Οπότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα…