Ξεκινούν οι συνομιλίες με τους Θεσμούς για την 9η αξιολόγηση: Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις των τραπεζών
Μεγαλώνει η εξάρτηση των εμπορικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, ξξεκινούν οι συνομιλίες με τους Θεσμούς για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας: Mεταξύ άλλων πρόκειται να συζητηθούν ο νέος πτωχευτικός κώδικας, η εφαρμογή του οποίου έχει ήδη παραταθεί και ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά τον Ιούνιο για μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Στην ατζέντα επίσης βρίσκεται το ζήτημα αποπληρωμής οφειλών που έχουν προκύψει από την πανδημία. Η έκθεση της αξιολόγησης πρόκειται να είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο.
Στο μικροσκόπιο και το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Οι τιτλοποιήσεις δανείων, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, το πώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία θα βρεθούν στο μικροσκόπιο στη συζήτηση με τους Θεσμούς. Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται εν αναμονή μιας σειράς εγκρίσεων από τις Βρυξέλλες για θέματα που αφορούν την λειτουργία των τραπεζών την εποχή του 2ου κύματος covid-19 , μεταξύ άλλων βασικό ζήτημα είναι η διευθέτηση των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή.
Τα νέα κόκκινα δάνεια υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ, το τοπίο ωστόσο παραμένει θολό καθώς μετά το πέρας του παγώματος των πληρωμών θα αποτυπωθεί στο τραπεζικό σύστημα το πραγματικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το κατά πόσο οι πολίτες μπορούν να αποπληρώσουν ομαλά τις δόσεις που εκκρεμούν καθώς θα έχουν συσσωρευτεί.
Αναμένεται ισχυρή ζήτηση με τους Θεσμούς για τον νέο πτωχευτικό κώδικα. H oριστική απαλλαγή από τα χρέη μέσω του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα έχει έντονη ζήτηση εκτιμούν τραπεζικά στελέχη και αυτό διότι τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των δανείων δείχνουν δυστυχώς ότι οι περισσότεροι οι οποίοι ρυθμίζουν χάνουν την ρύθμιση εντός του πρώτου τριμήνου.
H εξάρτηση των εμπορικών τραπεζών από την ΕΚΤ μεγαλώνει
Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από την φθηνή πρόσβαση σε ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών για να χρηματοδοτηθούν – μια εξέλιξη που οφείλεται φυσικά στην κρίση του νέουΠανδημία κορωνοϊού.
Σύμφωνα μάλιστα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου το 5,3% των υποχρεώσεων των εμπορικών τραπεζών οφείλονται στις κεντρικές τράπεζες από τον Σεπτέμβριο του 2020, έναντι του 1,8% τον προηγούμενο χρόνο.