Αγωνία για την Αττική: Σε ποιες περιοχές παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων - Φρένο στην επανεκκίνηση

Οι ειδικοί εκτιμούν, πως είναι πολύ πιθανή μία αύξηση, κατά 20% στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊου  ως αποτέλεσμα της κινητικότητας που παρατηρήθηκε εν μέσω της εορταστικής περιόδου, τις επόμενες ημέρες.

Η εβδομάδα που μπαίνει θα δώσει ξεκάθαρη την επιδημιολογική εικόνα, καθώς τα νούμερα που θα ανακοινώνονται από αύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, αναμένεται να δώσουν και το  αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου, που μόλις έληξε στην επιδημία.

Οι επιστήμονες παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί και, όπως φαίνεται, τόσο το υπόλοιπο του Ιανουαρίου όσο και ο Φεβρουάριος θα «περάσουν» με όποιο άνοιγμα να περιορίζεται στα σχολεία και στη δυνατότητα για click away.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος, άλλωστε, που ήδη έχει διαπιστωθεί σε τουλάχιστον οκτώ άτομα και στην Ελλάδα, είναι από τους παράγοντες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εισηγήσεις για άρση των μέτρων, μιας και φαίνεται να είναι κατά 58% πιο μεταδοτικό, συνεπώς μπορεί να οδηγήσει σε πίεση το ΕΣΥ. Επιπλέον, η Αττική, που ξεπερνά κατά πολύ πλέον τη Θεσσαλονίκη και καταγράφει ένα στα τρία νέα κρούσματα, έχει ανοίξει νέο κύκλο ανησυχίας.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων για την Αττική

Στην Αττική παρατηρείται μίνι έξαρση τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας -μικρή μεν, που προβληματίζει δε- άνοδο των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στο επίκεντρο, καταγράφοντας καθημερινά τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο στην επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού η Δυτική Αττική διατηρεί τα «σκήπτρα».

Ενδεικτικά, την περασμένη Παρασκευή στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών καταγράφονταν 7,58 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ανατολική Αττική 6,37 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, στη Δυτική Αττική.

21,75 κρούσματα/100.000 κατοίκων, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 4,56, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 4,49, στον Νότιο Τομέα Αθηνών 3,59 και στον Πειραιά 8,69 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού.

Ανησυχητικές παράμετροι

Σύμφωνα με τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο, καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπο Γώγο, η επιδημία μπορεί να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο υπάρχουν τέσσερις ανησυχητικές παράμετροι που τους κρατά από το να εισηγηθούν, έστω και την σταδιακή  επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η εορταστική περίοδος που πέρασε είναι ο πρώτος αστάθμητος παράγοντας και απαιτεί πολύ προσεκτικές κινήσεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό των συγκεντρωμένων στα σπίτια και τον βαθμό συγχρωτισμού τους.

Τις ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η κινητικότητα φαίνεται να αυξήθηκε κατά 20% έως και 30%, οπότε, εφόσον η κινητικότητα αντανακλά σε επαφές, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, μια λογική εξήγηση θα ήταν να διαφανεί αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κατά 20%.

Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι σε 900 ημερήσια κρούσματα, για παράδειγμα, θα προστεθούν επιπλέον 180, φτάνοντας τις 1.080 θετικές διαγνώσεις ημερησίως. Με δεδομένο ότι το 15% των μολύνσεων οδηγείται στο νοσοκομείο, όπως υπολογίζεται από τους ειδικούς, προκύπτουν 162 νέες εισαγωγές.

Μέχρι και την Παρασκευή οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία υπολογίζονταν σε 130-140. Η μικρή, όπως μπορεί να φαίνεται, αύξηση αυτή είναι σημαντική, καθώς το ζητούμενο είναι η συνεχής αποκλιμάκωση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και όχι η συνεχής τροφοδότησή τους, που μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα τον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ να ανέβει και πάλι στους 500.