Ντόμινο συνεπειών από το πάγωμα της εστίασης: Αύξηση τιμών & μείωση εξαγωγών, βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα
Αύξηση τιμών και μείωση εξαγωγών τροφίμων, μετά την πανδημία βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Το ντόμινο συνεπειών στην οικονομία από το πάγωμα της εστίασης: Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Πέτσας. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί εντονότερες ανησυχίες στους επαγγελματίες του κλάδου των οποίων οι υποχρεώσεις αυξάνονται, με τα έσοδα τους να είναι ελάχιστα έως μηδενικά.
Οι συνέπειες από το προσωρινό κλείσιμο της εστίασης μεταφέρονται και στους υπόλοιπους τομείς οικονομικής δραστηριότητας καθώς οι αλλαγές που υπάρχουν στη συμπεριφορά και τη ζήτηση των πελατών μπορεί να συνεχιστούν και σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το κλείσιμο των εστιατορίων οδήγησε σε μειωμένη ζήτηση για προϊόντα χονδρικής άρα και στην μείωση της παραγωγής (εργοστασιακής, γεωργικής κλπ.) καθώς και σε αλλαγές των τιμών των προϊόντων.
Τι θα συμβεί όταν ανοίξει ο κλάδος της εστίασης
Μόλις η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα μας αρχίσει να ομαλοποιείται και τεθεί σε επαναλειτουργία ο κλάδος της εστίασης αναμένουμε ότι η κατανάλωση των πολιτών εκτός σπιτιού θα αυξηθεί ξανά.
Ωστόσο, τα κέρδη δεν θα είναι αρκετά ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες των προηγούμενων μηνών. Η επαναφορά δηλαδή του κλάδου δεν θα είναι ανάλογη της πτώσης που υπέστη κάτι το οποίο ήδη είδαμε ότι συνέβη και μετά την άρση της πρώτης απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Αυτό θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών στην επανεξέταση της στρατηγικής τους, των προϊόντων που διαθέτουν και την τιμολόγησή τους, τα κανάλια διανομής τους στην αγορά. Θα εφαρμόσουν νέες ιδέες ώστε να αυξήσουν την ζήτηση προσπαθώντας παράλληλα να διασφαλίσουν την υγεία των εργαζομένων τους και των πελατών τους.
Αλλαγές και στο εμπόριο τροφίμων
Πολλές είναι οι χώρες που θα εφαρμόσουν εμπορικές πολιτικές για την προστασία του κλάδου της εστίασης. Ενδεχομένως και η Ελλάδα να λάβει τέτοιου είδους μέτρα στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της οικονομίας την εποχή μετά το ξεπέρασμα του ιού.
Είναι πιθανό να δούμε αλλαγές στους κανονισμούς που αφορούν τις εισαγωγές τροφίμων για την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι πολιτικές προστασίας των τροφίμων που θα υιοθετούν από τα κράτη θα οδηγήσουν στην μείωση των παγκόσμιων εξαγωγών τροφίμων από 6% έως και 20% καθώς και στην αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως από 2% έως και 6%.