Δημόσιο Χρέος: Ποιοι παράγοντες θα το επηρεάσουν - Προβλήματα που τώρα δεν είναι ορατά, αναδύονται το 2021

της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ: Τα πρόσθετα μέτρα στήριξης της  πραγματικής οικονομίας και τα μειωμένα κρατικά έσοδα από την αναστολή πληρωμών, έχουν αυξήσει αρκετά τον κρατικό δανεισμό όλων των χωρών.

Όσον αφορά την  εξυπηρέτηση του Ελληνικού δημόσιου χρέους,  παραμένει επαρκής στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του  Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια άποψη φαίνεται πως  συμμερίζονται και οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι αγορές αν κρίνουμε από  τις πρόσφατες εκθέσεις τους για την πορεία της οικονομίας μας αλλά και από  την συνεχιζόμενη   αποκλιμάκωση των  Ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το δημόσιο χρέος της χώρας ξεπέρασε το 200% ως ποσοστό του ΑΕΠ

Επιστρέφουμε σε υψηλά επίπεδα προηγούμενων ετών,  όμως υπό  διαφορετικές συνθήκες. Όταν η Ελλάδα είχε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κινούταν γύρω στο 120%, αρκετά δηλαδή χαμηλότερα από ότι σήμερα.

Η διαφορά όμως είναι ότι μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια καθιστώντας έτσι βιώσιμη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων έως το 2030. Επιπλέον, έχουμε εξυπηρετήσει τις  δύσκολες δανειακές μας υποχρεώσεις, αυτές δηλαδή με τους υψηλότερους τόκους και τους σφιχτότερους όρους.

Ο ρόλος της ΕΚΤ στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας 

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  από την μεριά της θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια κάθε χώρας διαχείρισης του δημόσιου χρέους διατηρώντας  σε  χαμηλά επίπεδα  το δανειακό  κόστος των κρατών – μελών.

Το 2021 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά καθώς πολλά προβλήματα τα οποία τώρα δεν είναι ορατά αναμένουμε ότι θα αναδυθούν όπως για παράδειγμα η αύξηση των πτωχεύσεων και η άνοδος του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Καθοριστικός όμως  θα είναι  και ο Δεκέμβριος, καθώς συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για το πώς θα αποφευχθεί ένα πιθανό κύμα χρεοκοπίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας θα επηρεάσει επίσης: Η σταδιακή  άρση των χαλαρών δημοσιονομικών κανόνων και η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, με το μεγάλο στοίχημα να είναι αν μέχρι τότε θα έχει ανακάμψει η πραγματική οικονομία. Αν η μετάβαση αυτή δεν πραγματοποιηθεί ομαλά υπάρχει κίνδυνος η υγειονομική κρίση να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική.

 

Πηγή: Economico.gr