Κομισιόν & διεθνείς οίκοι, για την ελληνική οικονομία: Οι νέες προβλέψεις για ΑΕΠ, δημόσιο χρέος, ανεργία & η ερμηνεία τους

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Ύφεση 10% για το 2020 και ανάκαμψη 5% για το 2021: Αυτό προβλέπει τώρα ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος με τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ Χ.Σταϊκούρα κινούνται και οι προβλέψεις οίκων, θεσμών και οργανισμών για την Ελληνική οικονομία.

Το δεύτερο Lockdown και τα πρόσθετα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας επιβαρύνουν την καθημερινότητα και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρά το μεγάλο ύψος ύφεσης που προβλέπεται την φετινή χρονιά, επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, καθώς η αποκλιμάκωση των Ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίζεται.  Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας  από τον οίκο Moody’s, μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη της 2ης απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Αν δεν υπήρχε η πανδημία…

Eκτιμούμε ότι η αναβάθμιση μας από τον οίκο, αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα ήταν κατά δύο και όχι μόνο κατά μια βαθμίδα. Επίσης, πριν 15 μέρες οι οίκοι S&P και DBRS μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας στο 187,4% του ΑΕΠ διατήρησαν σταθερή την αξιολόγησή μας όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα.

Συμπεραίνουμε επομένως ότι παρά τις αρνητικές ειδήσεις, οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν βιώσιμο το Ελληνικό δημόσιο χρέος. Επίσης, αναγνωρίζουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων όπως για παράδειγμα αυτή της  Μicrosoft.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις μετά την ανακοίνωση του 2ου Lockdown

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος με τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ Χ.Σταϊκούρα κινούνται και οι προβλέψεις οίκων, θεσμών και οργανισμών. Η Μoody’s  και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ύφεση για την Ελληνική οικονομία 9%.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για αύξηση του στο 207% του ΑΕΠ, το οποίο θα μειωθεί  όμως το 2022 σε περίπου 195%.

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις της για την ανεργία της χώρας μας καθώς υπολογίζεται ανεργία 18% το 2020 και  κάτω του 17% για το 2021-2022.  Η μείωση της ανεργίας θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη  βάση της πρόβλεψης της Επιτροπής για επαναφορά του ΑΕΠ το 2021 κατά 5%. Αυτό το αποδίδουμε  στο γεγονός ότι δεν θα έχουν προλάβει να αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία τα οφέλη από τις άμεσες ξένες επενδύσεις και από την εκταμίευση των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης  καθώς επίσης και στο ότι η Ελληνική επιχειρηματικά θα αντιμετωπίσει δυσκολίες τα προσεχή δυο έτη.

 

Πηγή: Economico.gr