Εκλογές ΗΠΑ: Ένα βήμα από τον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν - Εάν πάρει την Νεβάδα εκλέγεται πρόεδρος

της Νικόλ Λειβαδάρη

Οι «δύο Αμερικές» συγκρούστηκαν σκληρά στις κάλπες μιας βαθιά τραυματισμένης δημοκρατίας που, όπως όλα δείχνουν πια, θα έχει ως επόμενο πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν.

Η καταμέτρηση παραμένει ανοιχτή σε έξι Πολιτείες, σε… μαθηματικούς όρους όμως το θρίλερ των εκλογών στις ΗΠΑ δείχνει πλέον αρκετά πιο καθαρό: Μετά την επικράτησή του στο Ουϊσκόνσιν και το Μίσιγκαν, αρκεί στον Τζο Μπάιντεν να κρατήσει την Νεβάδα όπου η καταμέτρηση ολοκληρώνεται σήμερα, για να εκλεγεί πρόεδρος έστω και με έναν εκλέκτορα διαφορά.

Μπάιντεν: Η προεδρία δεν είναι θεσμός αντάρτικου

Σε πολιτικούς όρους, και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η εποχή Τραμπ σφραγίζει – και θα συνεχίσει να σφραγίζει για πολύν καιρό – μια Αμερική βαθιά διαιρεμένη, πολωμένη, εσωστρεφή και πληγωμένη από τις εκπτώσεις σε δημοκρατικούς θεσμούς, αξίες και πολιτική ποιότητα.

Σ’ αυτήν ακριβώς την διχασμένη Αμερική απευθύνθηκε ο Τζο Μπάιντεν αργά χθες το βράδυ από το Ντελαγουέρ, επιχειρώντας να ανοίξει γέφυρες ενότητας:

«Δεν είμαι εδώ», είπε, «για να διακηρύξω ότι νίκησα. Είμαι όμως εδώ για να πω πως όταν η καταμέτρηση τελειώσει θα είμαστε οι νικητές».

«Κάναμε εκστρατεία ως Δημοκρατικοί, αλλά θα κυβερνήσω ως Αμερικανός πρόεδρος. Η προεδρία δεν είναι θεσμός αντάρτικου– είναι ο θεσμός που έχει καθήκον να εκπροσωπεί όλους τους Αμερικανούς, κι αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω», πρόσθεσε, αποκηρύσσοντας εμμέσως το προεδρικό μοντέλο Τραμπ.

Ο Τραμπ προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο

Το τι θα κάνει όμως και τι θα πετύχει εξαρτάται πρωτίστως από το εάν θα εκλεγεί και από το εύρος της νίκης του, καθώς επίσης και από την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νυν πρόεδρος αμφισβητεί ήδη το αποτέλεσμα και το επιτελείο του ζήτησε επανακαταμέτρηση στο Ουισκόνσιν, ενώ προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση σε τρεις ακόμη Πολιτείες – το Μίσιγκαν, την Αριζόνα και την Πενσυλβάνια.

Η μάχη στη Νεβάδα 

Όλα ωστόσο θα κριθούν κατ΄αρχάς στη Νεβάδα, όπου η καταμέτρηση θα συνεχιστεί σήμερα. Με την ενσωμάτωση στο 85%, η διαφορά είναι οριακή, περίπου στις 8.000 ψήφους και ο Μπάιντεν προηγείται με 49,3% έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ.

Η καταμέτρηση είναι ακόμη ανοιχτή και σε Αριζόνα, Αλάσκα, Τζόρτζια, Πενσυλβάνια και Βόρεια Καρολίνα. Εξ αυτών οι Αλάσκα, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα αναμένεται να πάνε στους Ρεπουμπλικανούς και τον Τραμπ και το μεγάλο ανοιχτό στοίχημα είναι η Πενσυλβάνια όπου η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή.

Εάν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει μόνον την Νεβάδα των έξι εκλεκτόρων, τότε θα εκλεγεί πρόεδρος με ακριβώς 270 εκλέκτορες – δηλαδή, με πλειοψηφία μόλις μιας ψήφου στο Κολλέγιο. Είναι το σενάριο που με, μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε δικαστική, πολιτική κι ενδεχομένως και κοινωνική κόλαση.

Δημοκρατικοί: Κερδίζουμε και την Πενσυλβάνια

Το επιτελείο, ωστόσο, του Μπάιντεν δήλωνε χθες το βράδυ πεπεισμένο ότι οι Δημοκρατικοι κερδίζουν και την Πενσιλβάνια, καθώς και το υψηλότερο πανεθνικό ποσοστό λαϊκής ψήφου «από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο στην ιστορία».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την καμπάνια του Τζο Μπάιντεν αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, ο Τζο Μπάιντεν:

  • θα έχει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο στην ιστορία
  • θα λάβει ποσοστό της λαϊκής ψήφου πολύ μεγαλύτερο του 50%
  • θα σημειώσει ανατροπή σε τρεις τουλάχιστον πολιτείες σε σχέση με το 2016
  • θα έχει ένα υψηλότερο ποσοστό στο Ουισκόνσιν, την Πενσυλβάνια και Μίσιγκαν, συγκριτικά με τον Τραμπ το 2016».

Στην Πενσιλβάνια των 20 εκλεκτόρων, χθες το βράδυ και με ενσωματωμένο το 85% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείτο με 51,7% έναντι 47% του Τζο Μπάιντεν. Η μεταξύ τους διαφορά όμως είχε μειωθεί περίπου στις 300.000 ψήφους και ο μεγάλος όγκος των επιστολικών ψήφων που μένουν προς καταμέτρηση φέρεται να ευνοεί τους Δημοκρατικούς.

Ιστορικό ρεκόρ οι ψήφοι υπέρ του Μπάιντεν

Σε παναμερικανικό επίπεδο, ο Τζο Μπάιντεν με βάση την έως τώρα καταμέτρηση προηγείται του Τραμπ με διαφορά 3.100.000 ψήφων. Η επίδοση του Τζο Μπάιντεν στην λαϊκή ψήφο αγγίζει όντως επίπεδο-ρεκόρ καθώς μέχρι τώρα παίρνει 71.228.000 ψήφους – γεγονός, που αποτυπώνει και την ιστορικά υψηλή συμμετοχή.

Η Χίλαρυ Κλίντον το 2016 είχε πάρει 65.853.000, ενώ είναι εντυπωσιακό και το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ στην αναμέτρηση της Τρίτης πήρε πολύ περισσότερες ψήφους από εκείνες με τις οποίες είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2016: Μέχρι στιγμής συγκεντρώνει 68.114.000 ψήφους, έναντι 62.985.000 το 2016.

Μάχη ψήφο με ψήφο και στην Γερουσία

Οριακή παραμένει και η μάχη για την Γερουσία, όπου μέχρι στιγμής οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 48 έδρες και οι Δημοκρατικοί 47.

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων, το έτερο σώμα του Κογκρέσσου, επικρατούν οι Δημοκρατικοί με 204 έδρες μέχρι στιγμής έναντι 188 των Ρεπουμπλικανών.

 

 Πηγή: Economico.gr