της Δάφνης Γρηγοριάδη
Προ των πυλών η δημιουργία Bad Bank για την εξυγίανση των Ελληνικών τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε τι χρησιμεύει μια Bad Bank: Πρόκειται για μια εταιρεία που απομονώνει τη ρευστότητα και τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου που κατέχει μια τράπεζα και τα οποία αυξάνουν απροσδόκητα τον κίνδυνο, καθιστώντας δύσκολο για την τράπεζα να συγκεντρώσει κεφάλαια.
Τι θα αλλάξει στην πραγματική οικονομία
Μέσω τις μεταφοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε άλλη εταιρεία, τα τραπεζικά ιδρύματα θα βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Κατ’επέκεταση θα μπορούν να δανειοδοτούν περισσότερο την πραγματική οικονομία. Η εισροή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία θα είναι ευκολότερη από την στιγμή που οι τράπεζες θα κατέχουν λιγότερα προβληματικά δάνεια.
Σήμερα: Από όσα δάνεια έχουν δοθεί , το 37,4 % αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα. Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε ο οποίος κυμαίνεται κοντά στο 2%. Ακόμη και αν αποκλιμακωθούν τα “κόκκινα” δάνεια δεν θα δούμε στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αξιοσημείωτη μείωση.
Γιατί τώρα η δημιουργία Bad Bank; Η υγειονομική κρίση και οι συνέπειες της είναι βέβαιο πως θα αυξήσουν τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναμένεται μάλιστα να αγγίξουν επίπεδα του 2017 δηλαδή να αποτελούν το 50% των συνολικών δανείων. Για αυτό υπάρχει η αναγκαιότητα χρήσης νέων εργαλείων.
Το σχέδιο της Bad Bank ως οικονομική πολιτική
Το γεγονός ότι η σύσταση της Βad Bank θα πραγματοποιηθεί από την ΤτΕ θα αποτελέσει εμμέσως εγγύηση προς τους επενδυτές. Αυτό, προσδίδει σιγουριά σε μια περίοδο αυξημένες αβεβαιότητας, σε μια συγκυρία που υπάρχει αποστροφή κινδύνου σε high risk χαρτοφυλάκια.
Έχει παρατηρηθεί εξάλλου την εποχή του κορωναϊού ότι έχει μειωθεί το ενδιαφέρον για αγορά μη εξυπηρετούμενων τιτλοποιημένων δανείων, διαδικασία που προβλέπεται και στο σχέδιο “Ηρακλής”. To αποτέλεσμα είναι ότι οι εν λόγω συναλλαγές πραγματοποιούνται με καθυστερήσεις, έτσι η Βad Bank θα δρα συμπληρωματικά στην επιτάχυνση “καθαρισμού” των τραπεζών από προβληματικά δάνεια.
Είναι σημαντικό ότι: H ΤτΕ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση ζημιάς το βάρος δεν θα αφορά τον Έλληνα φορολογούμενο αλλά τις τράπεζες. Στο παρελθόν παραδείγματα χωρών που προχώρησαν σε Bad Bank είναι η Ιρλανδία και η Ισπανία , στην αρχή της Χρηματοπιστωτικής κρίσης. Από το 2015 και μετά θεσπίστηκε νομοθεσία από την Ε.Ε κατά την οποία δεν επιτρέπεται η σύσταση τέτοιων εταιρειών παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η Ελλάδα επομένως, θα πρέπει να λάβει έγκριση για την δημιουργία της από τους θεσμούς. Συμπεραίνουμε, από τις ανακοινώσεις της ΤτΕ πως κάτι τέτοιο ήδη έχει γίνει έστω ανεπίσημα αλλιώς δεν θα είχε έρθει το ζήτημα περί σύστασης Bad Bank στο προσκήνιο.
Υπό άλλες συνθήκες- κανονικότητας- ίσως δεν θα μας δινόταν η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μία Bad Bank. Στην περίπτωση αυτή, η πανδημία δημιούργησε μια ευκαιρία, το να απαλλαγούμε – στον βαθμό που είναι εφικτό- από ένα χρόνιο μεγάλο πρόβλημα, αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κάθε φορά επισημαίνεται άλλωστε και στις αξιολογήσεις μας από τα τεχνικά κλιμάκια.