Τι σημαίνουν οι εξαγγελίες ΔΕΘ για την πραγματική οικονομία: Η ενίσχυση των επιχειρήσεων, η άμυνα & η τσέπη των πολιτών
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Νέα μέτρα για την στήριξη της κοινωνίας ανακοίνωσε από την ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος του προγράμματος είναι η αποφυγή αύξησης της ανεργίας και η έμμεση ενίσχυση των πολιτών μέσα από ελαφρύνσεις αυτή την δύσκολη περίοδο.
Τα εργασιακά μέτρα: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αν και είναι μικρή με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μια μείωση είναι πάντα θετική για την οικονομία. Με την μείωση των εισφορών θα μειωθεί το κόστος των επιχειρηματιών και το ποσοστό απολύσεων.
Σημαντικό μέτρο είναι και η επιδότηση εισφορών από το κράτος για το επόμενο εξάμηνο το οποίο επίσης σκοπεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης. Σκοπός είναι όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα να μην προβούν οι επιχειρήσεις σε απολύσεις.
Η ανεργία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ βρισκόταν τον Ιούνιο στο 18,3 % μια μονάδα δηλαδή πάνω από τον Μάιο. Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ για τον Αύγουστο δείχνουν το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων θετικό κατά 1.231 θέσεις σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, ωστόσο οι προσλήψεις υποχώρησαν 25%. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε αναγκαία η παράταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, η επέκταση της αναστολής συμβάσεων και η περαιτέρω αναβολή πληρωμής οφειλών για συγκεκριμένους ΚΑΔ.
Η πραγματική ανεργία θα αποτυπωθεί μετά το πέρας του παγώματος των μέτρων για τις επιχειρήσεις και σκοπός μέχρι τότε μέσω των νέων μέτρων είναι να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να θέσουμε νέες βάσεις στον εργασιακό τομέα.
Η ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων
H κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα βοηθήσει στο να μειωθούν οι υποχρεώσεις των πολιτών για το 2021 και να αυξηθεί η διαθέσιμη ρευστότητα τους, μια χρονιά που έτσι και αλλιώς τα κρατικά έσοδα αναμένονταν λιγότερα λόγω της αδυναμίας πληρωμών.
Παράλληλα ο νέος ενισχυμένος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής και η ένταξη περισσότερων δικαιούχων κοιτά προς την ίδια κατεύθυνση.
Σημαντικό για τις επιχειρήσεις είναι επίσης το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, έτσι οι επιχειρήσεις δεν θα παραμερίσουν την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και πράσινη ανάπτυξη . Δυο πυλώνες οι οποίοι θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της επιχείρησης. Επιπλέον, έτσι μειώνεται ο εταιρικός φόρος που θα πρέπει να καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα.
Το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών και άφηναν σε δεύτερη μοίρα δυστυχώς τους δύο παραπάνω πυλώνες διότι απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια για την αντικατάσταση σύγχρονου και πράσινου εξοπλισμού. Επιπλέον, η πραγματοποίηση πράσινων επενδύσεων θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μελλοντικά να αποφύγουν επιπλέον φορολογία από την ΕΕ, καθώς προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που ανέλαβε η Ένωση για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξετάζεται από τις Βρυξέλλες το σενάριο επιβολής “πράσινων φόρων” για όσες επιχειρήσεις επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Η τσέπη των πολιτών
Η καταβολή των αναδρομικών θα έχει επίπτωση και στον υπόλοιπο πληθυσμό καθώςπολλοί συνταξιούχοι συντηρούν τα ενεργά μέλη της οικογένειας τους. Μάλιστα 1/2 εργαζόμενους δέχεται συνεισφορά από τις συντάξεις της οικογένειας τουγια να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά είναι επίσης ένα μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της κατανάλωσης των συγκεκριμένων κατοίκων.
Η τόνωση της κατανάλωσης αποτελεί γενικότερο στοίχημα μιας και είναι διαχρονικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας για αυτό και παρατείνεται και ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές, την εστίαση, τον τουρισμό καθώς και η καταβολή επιδομάτων ανεργίας που μόλις έληξαν.
Τέλος μέχρι τον Δεκέμβριο το πάγωμα των πλειστηριασμών θα δώσει μια προσωρινή ανάσα κυρίως ψυχολογική σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους.
Βραχυπρόθεσμος ο ορίζοντας εφαρμογής των μέτρων
Ο ορίζοντας εφαρμογής των μέτρων είναι βραχυπρόθεσμος, γεγονός αναμενόμενο μιας και δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε την πορεία της πανδημίας. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα η χώρα μας έχει σημειώσει ρεκόρ κρουσμάτων, με τα τοπικά Lock Down να αυξάνονται. Επιπλέον, ο σχεδιασμός των Βρυξελλών προβλέπει ότι το 2021 δεν θα ισχύουν οι κανονικοί δημοσιονομικοί στόχοι.
Οι ενισχύσεις μόνιμου χαρακτήρα
Οι ενισχύσεις μόνιμου χαρακτήρα αφορούν την απόκτηση νέων αμυντικών εφοδίων για την ετοιμότητα μας απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Η Ελλάδα κατασκευάζει και εξάγει εξαρτήματα αμυντικού εξοπλισμού ωστόσο δεν έχει ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία.
Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως αρχίζουμε να βαδίζουμε και μάλιστα συλλογικά ως ΕΕ, καθώς για πρώτη φορά φέτος χρηματοδοτήθηκαν αμυντικά έργα ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EDIDP στο οποίο η Ελλάδα έλαβε μέρος με τέσσερα προγράμματα που διαμορφώθηκαν από εταιρικές κοινοπραξίες.
Θεωρείται καινοτόμα η δράση αυτή καθώς η ΕΕ δεν έχει κοινή πολιτική άμυνας. Είναι η πρώτη φορά που το ΥΠΕΘΑ, συντονίζει επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθεί η Άμυνα. Αν “επενδύσουμε” στην αμυντική μας βιομηχανία λόγω τις αξίας των συγκεκριμένων έργων/εμπορευμάτων θα αυξηθούν τα έσοδα των εξαγωγών μας τα οποία να υπενθυμίσουμε ότι αυτή την στιγμή είναι λιγότερα – δυσανάλογα του εξαγωγικού όγκου.
Τι δεν ακούσαμε στην ΔΕΘ
Θα μπορούσε να υπάρξει μια επιπλέον ενίσχυση για τις επιχειρήσεις περιοχών οι οποίες μπήκαν σε τοπικό Lock Down καθώς εκεί υπήρξαν επιπλέον συνέπειες.
Συμπερασματικά: Σκοπός είναι να τονωθεί η κατανάλωση των πολιτών, το εμπόριο, η επιχειρηματικότητα. Με δεδομένο ότι τα μέσα του 2021 με αρχές του 2022 προβλέπεται επαναφορά του ΑΕΠ η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα μεταβατικού χαρακτήρα.
Πηγή: Economico.gr