της Αγγελικής Σπανού
Κάποια στιγμή θα γινόταν. Δεν χωρούσαν στην επιδοτούμενη από την ΕΕ κόλαση της Μόριας 13.000 άνθρωποι και η έκρηξη θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Τελικά, η τραγική κορύφωση ήρθε με τον συμβολικά πιο απόλυτο τρόπο: Στάχτες και αποκαϊδια ζωών, ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ευρωπαϊκού πολιτισμού και εθνικών πολιτικών.
Μόλις μια μέρα πριν την καταστροφή το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής εξέδωσε ανακοίνωση για να διαφημίσει ότι: “Θετικό για πρώτη φορά το ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων για τη χώρα μας – Αποσυμφόρηση δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.”
Όλα καλά λοιπόν;
Όπως αποδείχτηκε μόλις ένα 24ωρο μετά, καθόλου καλά. Άσχημα. Πολύ άσχημα. Η ροζ εικόνα που προβλήθηκε έχει να κάνει με το γεγονός ότι μετά την επιτυχή έκβαση της κρίσης στον Έβρο, έπαψε το συλλογικό ενδιαφέρον για τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια τι συνέβαινε στη θάλασσα. Από ξένα ΜΜΕ μαθαίναμε για push backs και η κυβέρνηση διέψευδε αυτές τις πληροφορίες ως fake news.
Στο μεταξύ, το σχέδιο για δημιουργία δομών στην ηπειρωτική χώρα πάγωσε μπροστά στις τοπικές αντιδράσεις και η πλατεία Βικτωρίας έγινε ο κύριος τόπος υποδοχής όσων έφευγαν από τους καταυλισμούς στα όνομα της αποσυμφόρησης ή όσων ξεσπιτώνονταν από τις κοινοτικά χρηματοδοτούμενες κατοικίες τους.
Μετά τον Έβρο, έπαψε να υπάρχει προσφυγικό ζήτημα. Εισβολείς, λαθρομετανάστες, όργανα του Ερντογάν, φορείς κορωνοϊού εργαλειοποιημένοι από την Άγκυρα. Οι αιτούντες άσυλο δεν υπάρχουν πια στην κυρίαρχη δημόσια συζήτηση ούτε καν αφού δικαιωθούν και αναγνωριστεί η προσφυγική τους ταυτότητας.
Αυτό που συνέβη στη Μόρια δεν αντέχεται. Και επειδή η απελπισία των εγκλωβισμένων στον καταυλισμό συναντήθηκε με την πανδημία η έκρηξη -που κάποια στιγμή θα γινόταν έτσι κι αλλιώς- συντελέστηκε με τον πιο συνταρακτικό τρόπο. Οι εικόνες των παιδιών να τρέχουν δίπλα στις καμένες σκηνές θα μας στοιχειώνουν όση σπουδή και να επιδειχθεί για γρήγορη κατανάλωση της φρίκης και πέρασμα στο επόμενο θέμα.
Η Κομισιόν κινητοποιήθηκε αμέσως για να προσφέρει λεφτά. Αυτή είναι, σταθερά, η μέθοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Πληρώνουμε και μετά πλένουμε τα χέρια μας. Σας δίνουμε λεφτά για να τους “αποθηκεύσετε” και να τα πράγματα δεν πάνε καλά θα σας δώσουμε αόμη περισσότερα και αν πάνε χειρότερα, έχουμε κι άλλα.
Η Ε.Ε., λοιπόν, θα φροντίσει για τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στη Μόρια. Υπήρχαν τόσα ασυνόδευτα στη Μόρια; Μα δεν υποτίθεται ότι είχε φτιαχτεί ειδική γραμματεία για να αναλάβει αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα; Μα δεν διαφημιζόταν μεταφορά κάποιων παιδιών στην Ελβετία και αλλού; Τελικά, 400 στη Μόρια;
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (08/09/2020)
“Θετικό για πρώτη φορά το ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων για τη χώρα μας – Αποσυμφόρηση δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.”
“Το τελευταίο τρίμηνο, είναι η πρώτη φορά που το ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων στη χώρα μας φέρει θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι στο τρίμηνο του καλοκαιριού του 2020 αυξήθηκε κατά 5,4% ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων που ήταν 2.735 άτομα, σε σύγκριση με τα 2.596 που ήταν πέρυσι. Συνολικά από την αρχή του έτους 5.750 άτομα έχουν αποχωρήσει από την χώρα. Επίσης, φέτος στο τρίμηνο του καλοκαιριού καταγράφηκε μείωση κατά 89% των ροών, καθώς πέρσι στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου οι αφίξεις ήταν 18.519 και φέτος μόνο 2.076 άτομα.
Επιπροσθέτως, η αποσυμφόρηση των νησιών βρίσκεται εν εξελίξει. Αναλυτικότερα, μειώθηκαν οι διαμένοντες στα ΚΥΤ κατά 38%, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στα ΚΥΤ κατά 54%. Στο σύνολο των διαμενόντων η μείωση αγγίζει το 34%. Πλέον, στη Λέρο και την Κω διαβιούν λιγότεροι απ’ όσους βρίσκονταν στο νησί τον Ιούλιο του 2019, με την μείωση των διαμενόντων από τις αρχές Ιανουαρίου να ξεπερνά το 50%. Παράλληλα, οι μεταφορές προς την ενδοχώρα το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου Αυγούστου του 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 534% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας 25.222 άτομα, όταν για το σύνολο του 2019 είχαν πραγματοποιηθεί 21.504 μεταφορές, εκ των οποίων 14.273 το Β’ Εξάμηνο του έτους. Δηλαδή, φέτος μόνο στους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, ο αριθμός των μεταφορών που πραγματοποιήθηκε από τα νησιά προς την ενδοχώρα, ξεπέρασε το σύνολο όλων των μεταφορών που έγιναν πέρυσι μέσα σε 12 μήνες.
Επίσης, καταγράφεται ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στην έκδοση των αποφάσεων ασύλου. Ειδικότερα, για το τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου 2020, οι αποφάσεις ασύλου πρώτου βαθμού αυξήθηκαν κατά 109% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι εκκρεμείς αποφάσεις ασύλου (α΄ και β΄ βαθμού) μειώθηκαν κατά 3,1% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Επισημαίνεται ότι εκκρεμούν συνολικά 95.284 αποφάσεις ασύλου, έναντι των 138.653 εκκρεμών αποφάσεων που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2019. Δηλαδή, μείωση κατά 31,3%.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, δήλωσε τα εξής:
“Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων στο πεδίο του Μεταναστευτικού. Το τελευταίο τρίμηνο (Ιούνιος – Αύγουστος), είναι η πρώτη φορά από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης που οι αποχωρήσεις μεταναστών υπερέβησαν τις αφίξεις. Χάρη και στην δραστική μείωση των ροών κατά 89% αλλά και την αύξηση κατά 5,4% των απελάσεων & μετεγκαταστάσεων, παρά την πανδημία.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται απρόσκοπτα η αποσυμφόρηση των νησιών μας, καθώς μειώθηκαν οι διαμένοντες στα ΚΥΤ κατά 38%. Τονίζουμε την μείωση σε ποσοστό 54% του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν στα Κ.Υ.Τ. των νησιών, ενώ το ΚΥΤ της Μόριας έχει μειωθεί ο αριθμός κατά 67% και όλα τα φιλοξενούμενα ανήλικα μένουν εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ.
Και η αποσυμφόρηση επιτυγχάνεται όχι απλώς χωρίς να δημιουργούνται νέες δομές στην ενδοχώρα, αλλά με το κλείσιμο 67 ξενοδοχείων μέχρι τα τέλη του έτους.
Αποσυμφόρηση, λοιπόν, όχι μόνο στα νησιά μας, αλλά και σε όλη τη χώρα!”.