Tι σημαίνει έκδοση με αρνητικό επιτόκιο την εποχή του κορωνοϊού - Οι εναλλακτικές για την εύρεση χρηματοδότησης
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Νέα έκδοση βραχυπρόθεσμου δανεισμού της χώρας με αρνητικό επιτόκιο από τον ΟΔΔΗΧ ο οποίος άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου με επιτόκιο -0,04%. Η πρώτη έκδοση δανεισμού μας με αρνητικό επιτόκιο σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 με επιτόκιο -0,02% και αφορούσε επίσης έντοκα γραμμάτια Δημοσίου.
Είναι η πρώτη έκδοση με αρνητικό επιτόκιο την εποχή του κοροναϊού: Να υπενθυμίσουμε ότι τελευταία φορά που είδαμε αρνητικό επιτόκιο ήταν τον Φεβρουάριο δηλαδή πριν την έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα όπου εκδώσαμε τρίμηνα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου με – 0,10% επιτόκιο και εξάμηνα με -0,05%. Τα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου αφορούν σύντομο δανεισμό καθώς οι εκδόσεις γίνονται για 3,6 ή 12 μήνες. Για αυτόν τον λόγο η αβεβαιότητα είναι μικρή και θεωρούνται τίτλοι χαμηλού ρίσκου. Διαχρονικά τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων (3,6,12 μήνες) εκδόσεων κινούνται χαμηλά, το 2019 το υψηλότερο επιτόκιο ήταν 0,90% , το 2018 ήταν 1,65% , το 2015- 2017 ήταν 2,97%.
Η εξέλιξη της έκδοσης με αρνητικό επιτόκιο του Αυγούστου σημαίνει: Πως οι επενδυτές θεωρούν πως η κρίση του κοροναϊού αποκλιμακώνεται στην Ελλάδα. Επιπλέον σημαίνει πως η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Μαζί με τα έντοκα γραμμάτια είδαμε να αποκλιμακώνονται περαιτέρω και τα κρατικά ομόλογα γεγονός που δείχνει ότι ο επενδυτικός κόσμος θεωρεί ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί μεγάλο ύψος πρόσθετης χρηματοδότησης.
Την ίδια ώρα η γειτονική Ιταλία: Ακούγεται ότι θα αναζητήσει χρηματοδότηση στον ESM o οποίος εδώ και καιρό έχει γνωστοποιήσει πως θα χορηγεί δάνεια που θα αντιστοιχούν μέχρι και στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας για την κάλυψη των συνεπειών από τον κορωναϊό, χωρίς υψηλά επιτόκια αλλά με μηδενικά ακόμη και αρνητικά τα οποία δεν θα συνοδεύονται από όρους ΜΟU που παραπέμπουν σε μνημόνια. Στην Ιταλία αντιστοιχούν 35 δις ευρώ ενώ στην Ελλάδα αν τυχόν προσφύγει αντιστοιχούν 3,7 δις ευρώ. Η προσφυγή στον ESM την δεδομένη στιγμή θα ήταν μια καλή επιλογή καθώς τα τοκοχρεολύσια είναι αρκετά χαμηλά ακόμη και από μια έξοδο στις αγορές. Στον αντίποδα βέβαια, το ποσό το οποίο μας αντιστοιχεί είναι μικρό και επιπλέον όσο περισσότερες εξόδους πραγματοποιούμε στις αγορές τόσο περισσότερο καλοσχηματίζουμε την καμπύλη των επιτοκίων μας η οποία καθορίζει σε έναν βαθμό τα επιτόκια του μελλοντικού δανεισμού μας.
Πηγή: Economico.gr