Σύνοδος Κορυφής: Η μητέρα των μαχών για το Tαμείο Aνάκαμψης - Οι διαφωνίες & οι νέες συμμαχίες στο Eurogroup
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Μία από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ αναμένουμε τα επόμενα 24άωρα στις Βρυξέλλες. Η Σύνοδος Κορυφής όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί των κρατών της Ευρωζώνης, θα κρίνει το μέλλον της ένωσης καθώς η συζήτηση για το ταμείο ανάκαμψης προαπαιτεί και την συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027.
Mπαράζ συναντήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών: Για το ταμείο ανάκαμψης, λίγο πριν την σύνοδο κορυφής. Την Τρίτη η Γερμανίδα Καγκελάριος συνάντησε τον Ισπανό ομόλογο της Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος την Τετάρτη συναντήθηκε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν. Σειρά συναντήσεων έχουν προγραμματιστεί και τις επόμενες μέρες μεταξύ Σουηδίας- Γαλλίας και Ιταλίας- Γαλλίας. Σκοπός είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίτευξη συμφωνίας καθώς όσο περισσότερο καθυστερούν οι αποφάσεις, τόσο διογκώνονται τα οικονομικά προβλήματα.
Φαίνεται να μην έχουν αλλάξει τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων: Η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η οποία είχε σκοπό να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ χωρών του Νότου και χωρών που είναι υπέρ της συνοδείας της χρηματοδότησης με σκληρές δημοσιονομικές δεσμεύσεις (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία).
Βασικές διαφωνίες: Για την συγκρότηση του ταμείο ανάκαμψης, είναι το μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων και το ύψος του προϋπολογισμού 2021-2027 καθώς το μπλοκ των τεσσάρων ζητά μικρότερο προϋπολογισμό από 1,1 τρις ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν.
Το ταμείο ανάκαμψης φέρνει στην επιφάνεια τις διαφορές των χωρών της ΕΕ: Στην Ευρώπη πολλές φορές υπάρχει σύμπλευση των μελών αλλά υπάρχουν και διαφωνίες. Είθισται να επικρατούν στο μυαλό μας ως διαφορές μεταξύ χωρών του Βορρά και του Νότου. Η πολυπλοκότητα όμως των σχέσεων είναι πιο βαθιά από όσο νομίζουμε, γεγονός που έχει επισημάνει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος Eurogroup. Υπάρχει διαχωρισμός σε μεγάλες και μικρές χώρες, σε χώρες του Ανατολικής Ευρώπης και μη, σε χώρες που εξάγουν και σε χώρες που εισάγουν, σε χώρες με αρκετές εγχώριες τράπεζες και χώρες που φιλοξενούν ξένες τράπεζες.
Οι νέες συμμαχίες στο Eurogroup και η σχέση με το ταμείο ανάκαμψης: Πρόσφατα, είχαμε την αλλαγή ηγεσίας του Eurogroup όπου αποχώρησε ο Mάριο Σεντένο και τα ηνία της προεδρίας ανέλαβε ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ και προερχόμενος από το ΕΛΚ Πασκάλ Ντόναχιου, η εκλογή του οποίου προήλθε από την στήριξη των μικρών χωρών. Οι μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, στήριξαν την υποψήφια ΥΠΟΙΚ της Ισπανίας και προερχόμενη από τον χώρο του σοσιαλισμού Νάντια Καλβίνο.
Συμπεράσματα: Βλέπουμε πως για πρώτη φορά αποφάσεις έλαβαν οι μικρές χώρες, επίσης πως η Γερμανία δεν στήριξε υποψήφιο προερχόμενο από το ΕΛΚ όπως έπραξαν τα περισσότερα κράτη- μέλη που προέρχονται από το συγκεκριμένο ρεύμα.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Kατά πόσο η κομματική ιδεολογία διαδραματίζει ρόλο στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις; H νίκη του Ντόναχιου είναι και νίκη του ΕΛΚ; H Γερμανία στήριξε την Ισπανία μόνο γιατί πίστευε στις ικανότητες της Καλβίνο ή και γιατί η Ιρλανδία δεν έλαβε θέση (δεν στήριξε ανοιχτά) την Γερμανό-Γαλλική πρόταση περί ταμείου ανάκαμψης; Οι νέες εξελίξεις του Eurogroup αλλάζουν τα δεδομένα στην λήψη αποφάσεων της Ευρώπης.
Η εκλογή Ντόναχιου, θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις του ταμείου ανάκαμψης; Να υπενθυμίσουμε ότι παραδοσιακά η Ιρλανδία στο Eurogroup είναι ομάδα με την Ολλανδία. Μια ενδεχόμενη προτροπή του Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ στον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ για συμβιβασμό της χώρας του με το μίγμα του ταμείου ανάκαμψης ίσως άλλαζε τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων, καθώς ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ θα μπορούσε με την σειρά του να πείσει τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ο οποίος ως αρχηγός του κράτους θα λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κρατών.
Ο Μάρκ Ρούτε άτυπα ηγείται του μπλοκ των τεσσάρων και θεωρεί πως δεν θα βγει λευκός καπνός στην Σύνοδο Κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης καθώς παραμένει πιστός στην συνοδεία μεταρρυθμίσεων με όρους που θυμίζουν μνημονιακές δεσμεύσεις, παρόλο που η Γερμανίδα Καγκελάριος πηγαίνει με πνεύμα συμβιβασμού.
Πηγή: Economico.gr