Δημοσκόπηση Marc: Στο 20% πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ανασφάλεια για την οικονομία, ανησυχία για τα Ελληνοτουρκικά

Πάνω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, η οποία  διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά φτάνει μάλιστα φτάνει στις 21,2 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει διπλάσιο ποσοστό 41,6%, έναντι 20,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Ελληνική Λύση με 3,4%, ενώ κάτω από το 3% εμφανίζονται οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΜέΡΑ25 (1,9%).

Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 14% και το «Λευκό, Άκυρο, Αποχή» το 3%.

Ανήσυχο «πολύ» και «αρκετά» δηλώνει αθροιστικά  το 74,7%  των ερωτηθέντων για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ ποσοστό 24,2% ανησυχεί «λίγο» ή «καθόλου».

Οκτώ στους δέκα πολίτες αξιολογούν «θετικά» και «μάλλον θετικά» τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ενώ οι πολίτες απαντούν ότι εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Συγκεκριμένα  το 47,1% απαντά στο σχετικό ερώτημα «ναι όπως και πριν», το 41,6% «ναι, αλλά λιγότερο από πριν» και το 10,9% «όχι πλέον».

Επίσης, «θετικά» ή «μάλλον θετικά» αντιμετωπίζει το 55,1% τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση, έναντι 41,1% που θεωρεί το αντίθετο.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57, 3%) αναφέρει ότι δεν προβαίνει σε κάποια ενέργεια όταν διαπιστώσει παραβίαση των μέτρων ασφαλείας για τον κορωνοϊό και μόλις ένας στους τρεις  προχωρεί σε διαμαρτυρία προς τον υπεύθυνο. Ελάχιστοι (2,4%) είναι εκείνοι που επιλέγουν την επίσημη καταγγελία.

Περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες (51,4%)  δηλώνουν ότι φέτος δεν θα πάνε ούτε ολιγοήμερες διακοπές, ενώ από όσους  δηλώνουν ότι θα τα καταφέρουν, η πλειοψηφία (18,2%) αναφέρει ότι θα καταφύγει στο εξοχικό ή στο χωριό.

Οι πολίτες εμφανίζονται γενικά ανήσυχοι για την οικονομική τους κατάσταση. Το 64,7% θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να υποστεί μείωση αποδοχών λόγω κοροναϊού. Παρόμοιο ποσοστό (61,1%) ανησυχεί και για επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.

Πάντως, περίπου οκτώ στους δέκα (79,4%) δεν θεωρούν πιθανό η επιχείρηση ή ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται να κλείσει λόγω της πανδημίας.

Η δημοσκόπηση, να σημειώσουμε, ότι διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 8 και 13 Ιουλίου.