«Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στην εθνική βιομηχανία» - Και στη φαρμακοβιομηχανία;

Σε μία τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δύο Ελληνικές εταιρίες, που έστρεψαν τη “γραμμή παραγωγής” τους στην δημιουργία ιατρικών μασκών προστασίας από την πανδημία, τόνισε ότι «η κυβέρνηση στέκεται οργανωμένα και αποφασιστικά δίπλα στην εθνική βιομηχανία».

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αποτελεί σχέδιο για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση» να αποκτήσουν σημαντική παραγωγική δυνατότητα σε ιατρικό εξοπλισμό». Και ευχαρίστησε τους δύο επιχειρηματίες γιατί με την «ευρηματικότητα, την ταχύτητα και αναλαμβάνοντας ένα επιχειρηματικό ρίσκο, το έκαναν, ήδη, πράξη».

Η ευγενική αυτή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αντανακλά την αναγνώριση της πολιτείας σε όλους τους κλάδους, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους που έβαλαν πλάτη στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα από την απρόσμενη καταστροφική καταιγίδα της πανδημίας. Και ανέδειξε την ανάγκη η χώρα να έχει σημαντική παραγωγική δυνατότητα σε στρατηγικούς κλάδους που εξασφαλίζουν την υγεία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

***

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στη διάρκεια αυτής της κρίσης, πέραν της δωρεάν συνεισφοράς της στις έκτακτες ανάγκες του Συστήματος Υγείας, διασφάλισε την επάρκεια των αναγκαίων φαρμάκων για τους ασθενείς, καθώς και τον πλήρη και ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων. Εξασφάλισε αποθέματα φαρμάκων σε βάθος τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, ενώ «παραμένει στις επάλξεις», έτοιμη να καλύψει το 70% σε όγκο των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας φροντίδας και το 50% των νοσοκομειακών. Κανείς ασθενής με διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακά και νευρολογικά νοσήματα δεν έμεινε  χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα του, σε αυτή την απρόσμενη κρίση.

Οι παραγωγικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας έκαναν το καθήκον τους, όχι μόνο στην παρούσα ξαφνική κρίση. Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων στάθηκαν δίπλα στους Έλληνες ασθενείς, εξασφαλίζοντας την οικονομική πρόσβαση τους σε κάθε απαραίτητο φάρμακο. Στήριξαν το δημόσιο σύστημα υγείας, επωμιζόμενες ακόμη και βάρη που δεν τους αναλογούν. Διατήρησαν και επαύξησαν κρίσιμες θέσεις εργασίας και επιστημονικής έρευνας.

***

Στην επόμενη μέρα, στην ώρα της ανασυγκρότησης, η στροφή προς την ανάπτυξη σημαίνει στροφή προς την βιομηχανία. Οι ειδικοί λένε ότι η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ πρέπει να αυξηθεί από το σημερινό 9% στο 14% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ο στόχος αυτός είναι μονόδρομος, προκειμένου να βγούμε, από την διαρκή κρίση, στο ξέφωτο.

Η Ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την ενίσχυση των εξωστρεφών βιομηχανιών, που αναπτύσσουν και παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Μόνον έτσι θα καταφέρει η ελληνική οικονομία να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν και θα κρατηθούν θέσεις εργασίας σταθερές και καλά αμειβόμενες.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικές προοπτικές Ανάπτυξης: Γιατί διαθέτει μια ισχυρότατη παραγωγική βάση με 28 εργοστάσια. Γιατί διατηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Γιατί τα ελληνικά φάρμακα είναι προϊόντα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία. Γιατί αποτελεί σταθερά τη δεύτερη εξαγωγική δύναμη της οικονομίας, εξάγοντας Ελληνικά φάρμακα σε 85 χώρες. Γιατί δημιουργεί προστιθέμενη αξία, που παραμένει και επανεπενδύεται στη χώρα μας.

***

Το οξύμωρο είναι ότι σε αυτόν τον κλάδο επιβάλλεται σήμερα – «κληρονομιά» μνημονιακών ρυθμίσεων –  μία καταχρηστική υπερφορολόγηση, που έχει ως αποτέλεσμα την αφαίμαξη του 70% του μικτού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων! Μόνο το 2019  (πέραν της συνήθους φορολογίας νομικών προσώπων) η «ειδική» επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας υπολογίζεται στο οικονομικά παράλογο και οικονομικά καταστροφικό ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί υγιείς επιχειρήσεις σε υπερχρέωση και υποθηκεύει το μέλλον τους.

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος όσα λέγονται για ανάπτυξη, επενδύσεις, εξαγωγές, στήριξη θέσεων εργασίας, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την καραντίνα της, να αποδειχθούν λόγια του αέρα. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν σήμερα να προσφεύγουμε σε έκτακτα φορολογικά μέτρα ανακούφισης σειράς κλάδων και να διατηρείται η μόνιμη φορολογική αγχώνη σε έναν κλάδο – κλειδί για τη δημόσια υγεία.

Θεωρούμε βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, στο μείζον αυτό θέμα,  θα καθοδηγήσει τους αρμόδιους υπουργούς του εκεί που αμέλησαν εγκληματικά οι προκάτοχοί του. Γιατί δεν θα πρόκειται απλά για την αποκατάσταση ενός  εξόφθαλμου λάθους. Θα επιβεβαιώσει έτσι, στην πράξη, πανηγυρικά τη θέση του ότι «η κυβέρνηση στέκεται οργανωμένα και αποφασιστικά δίπλα στην εθνική βιομηχανία». Προς όφελος της ασθμαίνουσας  οικονομίας μας.

πηγή: economico.gr