Ο κόσμος ανάποδα στην αρχή του 2020: Ο Τραμπ, το Ιράν, η Μεσόγειος και ο... "κομμουνιστής" Μπιλ Γκέιτς

της Αγγελικής Σπανού

Δεν θα μπορούσαμε εύκολα να φανταστούμε πιο τρομακτικό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά. O Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί και οι πύλες της κολάσεως άνοιξαν στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την συμφωνία για τα πυρηνικά τού 2015 (JPCOA) και κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Λογική και πειστική εξήγηση για την κίνηση με την οποία ο Τραμπ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην πιο εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη δεν υπάρχει. Αλλοι μιλούν για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και άλλοι για μια αναταραχή απρόβλεπτης έντασης και έκβασης. Η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη, τον Νοέμβριο θα γίνουν εκλογές στις ΗΠΑ και στο μεταξύ η ανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται. Η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι πιο περίπλοκη στον γεωπολιτικό μας περίγυρο.

Πολύ μακριά από εμάς, στην Αυστραλία, συντελείται μια οικολογική καταστροφή ιστορικών διαστάσεων. Αφανίζονται εκατομμύρια ζώα, ερημώνονται τεράστιες δασικές εκτάσεις, άνθρωποι ζουν τον απόλυτο εφιάλτη στο έλεος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ενα άριστα οργανωμένο κράτος αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες του από την πύρινη λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα. Οι κυβερνήσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης αποφεύγοντας να πουν έστω μια λέξη για τις αιτίες πίσω από τον Αρμαγεδώνα. Η παγκόσμια πολιτική και οικονομική ελίτ δεν αφυπνίζεται και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τον τερματισμό της φρενήρους περιβαλλοντικής καταστροφής που ανεβάζει τη θερμοκρασία, φέρνει ξηρασία, ανυδρία και ακραία καιρικά φαινόμενα, όλο και πιο φονικά.

Παράξενα ξεκίνησε η χρονιά. Η Μέση Ανατολή που κοχλάζει, η Αυστραλία που καίγεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Μπιλ Γκέιτς που έκανε την θετική έκπληξη. Με μια ανάρτησή του στο διαδίκτυο στην αρχή του νέου έτους ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει υψηλότερο φόρο στους δισεκατομμυριούχους: «Κερδίζω δυσανάλογα πολλά χρήματα για τη δουλειά που κάνω, ενώ άλλοι άνθρωποι, δουλεύοντας το ίδιο σκληρά με εμένα, με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα».

Ο συνιδρυτής της Microsoft έγινε σαφής: “Πιστεύω πως οι πλούσιοι, χωρίς να εξαιρώ τη σύζυγό μου κι εμένα, πρέπει να πληρώνουμε περισσότερα από όσα καταβάλλουμε επί του παρόντος”.

Είναι ο Μπιλ Γκέιτς κομμουνιστής; Είναι έξυπνος, τόσο έξυπνος που δεν τυφλώθηκε από την απληστία όσο πολλοί που ανήκουν στο 1% του παγκόσμιου πλούτου. Καταλαβαίνει ότι οι τόσο εκρηκτικές ανισότητες δεν συνθέτουν μια βιώσιμη κατάσταση. Αντιλαμβάνεται ότι αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα προς όφελος των πολλών και των κάτω, θα τεθούν σε κίνδυνο τα προνόμια των λίγων και των πάνω από τους “Joker” που θα πολλαπλασιάζονται.
Πώς συνδέονται όλα αυτά; Ο Τραμπ που άναψε το φυτίλι στη Μέση Ανατολή θεωρεί μύθο την κλιματική αλλαγή που έφερε σκηνές Αποκάλυψης στην Αυστραλία. Και βέβαια έφτιαξε ένα φορολογικό σύστημα που ευνοεί τους πλούσιους που θεωρούν τα κέρδη τους σημαντικότερα από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ευτυχισμένο το 2020!