Oι ντοκουμενταρισμένες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» (ρεπορτάζ: Δημήτρης Παγαδάκης) είναι συγκλονιστικές:
- Η Ελλάδα πέρασε ξυστά από το γκρεμό της δραχμής το 2015.
- Ετοιμαζόταν «παράλληλο νόμισμα» το οποίο » έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ»
- Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να … εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με άγνωστα ακόμα σε μας «μυστικά εργαλεία»., τα οποία μετά την περίφημη κωλοτούμπα, εξαφανίστηκαν.
- Ακόμη και ο Γκλεν Κιμ, ο Κορεάτης Σύμβουλος του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη (και στη συνέχεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου) εξέπεμπε SOS: «Αυτά (που επιχειρείς) δεν γίνονται ούτε στο Εκουαδόρ» επεσήμανε εγγράφως, με αγωνία, στον νάρκισσο «τζογαδόρο» υπουργό οικονομικών.
- Τσίπρας και Σία «έπαιζαν την Ελλάδα στα ζάρια», αγνοώντας ή στη χειρότερη περίπτωση, αποδεχόμενοι την ισχυρή πιθανότητα ενός οδυνηρού δραχμικού κοκτέηλ, που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της οικονομίας και στον διεθνή απομονωτισμό χώρας.
Πέντε χρόνια μετά, ένας ένας από τους ανεπάγγελτους φωστήρες που μας κυβέρνησαν βγαίνουν ανερυθρίαστα και παραδέχονται ότι, οργανώνοντας την έφοδό τους στην εξουσία, δεν είχαν ιδέα για το τι είχαν να αντιμετωπίσουν και πως ώφειλαν να πράξουν.
«Ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση», μας είπε πρώτος ο μαρτυριάρης πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης
«Το 2014 δεν έπρεπε να υπάρχει εκβιασμός των πολιτικών εξελίξεων και προεδρικές εκλογές. Έπρεπε ο Σαμαράς να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά. Δηλαδή να πάρει αυτός όλα τα μέτρα», λέει εκ των υστέρων ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου., προσθέτοντας χωρίς αιδώ: «Όλοι οι νέοι κάνουν λάθη». Λες και πρόκειται για start up εταιρία νεαρών συγγενών του και όχι για τη ζωή μας.
«Πράγματι, υπήρξαν λάθη», παραδέχεται ο Γιάννης Δραγασάκης, «δείχνοντας» προς τον Βαρουφάκη: Και ένα τέτοιο ήταν ότι δεν είχαν κατανοηθεί ούτε είχαν επαρκώς συζητηθεί και εξηγηθεί οι προϋποθέσεις για την ευόδωση των προσδοκιών του λαού και την επιτυχία του δικού μας σχεδίου. Σημαντικό λάθος, επίσης, αποδείχτηκε ότι αναθέσαμε την υλοποίηση του σχεδίου μας, στη αρχική πιο κρίσιμη φάση, σε ένα άνθρωπο που όπως αποδείχτηκε είτε δεν το πίστευε είτε δεν το καταλάβαινε. Σε έναν άνθρωπο ο οποίος υποβίβαζε διαρκώς τη πολιτική σε τεχνικές και κακοσχεδιασμένες τακτικές και αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, όπως απαιτούσε η πολιτική μας άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα, ακόμη και στις πιο κρίσιμες και ευαίσθητες στιγμές χωρίς κανένα σχέδιο ούτε Α, ούτε Β, ούτε Χ».
«Έλλειψη εμπειρίας και έλλειψη στελεχών», παραδέχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Ήμασταν νέοι κι άπειροι, απέναντι στα θηρία», μιξοκλαίει στις τηλεοράσεις ο πολύς Πάνος Σκουρλέτης
«Δεν ήταν οι ευτυχέστερες δυνατές στιγμές μου κατά την περίοδο ιδίως του α΄ εξαμήνου της διακυβέρνησης», μας διαβεβαιώνει τέλος ο Αλέξης Τσίπρας σε μία από τις γνωστές του υποκριτικές «αυτοκριτικές», στα όρια της πρόζας «βρίζοντας το κοινό».
Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι δεν τιμωρήθηκαν αρκετά από τη λαϊκή ψήφο. Αντίθετα: εξακολουθούν να έχουν σημαντικούς ρόλους – ως Αξιωματική Αντιπολίτευση – στη δημόσια ζωή. Και είναι φυσικό.«Τοιοῦτοι ἔπρεπεν ἡμῖν ἀρχιερεῖς» …