Με βαρίδια τις «Πρέσπες», όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις και την αδυναμία των νοικοκυριών να «βγάλουν το μήνα» – όπως αναδεικνύεται και από την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ – το Μαξίμου διαμορφώνει στρατηγική «διαχείρισης της ήττας» στις ερχόμενες εκλογές.
Με έλλειψη επιχειρημάτων για το κυβερνητικό έργο – ο συνολικός απολογισμός του οποίου δεν ευνοεί το ΣΥΡΙΖΑ – οι επιτελείς του πρωθυπουργού επιλέγουν να μεταφέρουν τη συζήτηση στο ιδεολογικό επίπεδο.
Έτσι, παραμένοντας στο μοτίβο του «ή εμείς ή αυτοί» το… νέο αφήγημα του κυβερνόντος κόμματος στις ερχόμενες εκλογές δεν θα αναφέρεται στη «σύγκρουση των μνημονιακών και των αντιμνημονιακών δυνάμεων», όπως το 2015, γιατί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βουτηγμένος στο τρίτο και θεμελιωτής του «τέταρτου μνημονίου». Θα ανασύρει από το «χρονοντούλαπο της ιστορίας» τη «διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», ένα σκονισμένο σύνθημα που θα το κάνει σημαία του. Γι΄αυτό και ο ξαφνικός έρωτας με την Κεντροαριστεράκαι το συναφές «άνοιγμα» στις δυνάμεις της, κυρίως του παλαιού ΠΑΣΟΚ- αυτούς που χαρακτήριζε πριν τέσσερα χρόνια «Γερμανοτσολιάδες»…
Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους πρόθυμους, καλώντας σε πανστρατιά (προφανώς υπό την ηγεσία του) «όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο τον προοδευτικό», για τη δημιουργία «ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης». Τι θα κάνει αυτή η συμπαράταξη;
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στις Ευρωεκλογές θα συμβάλει στο «να αποτραπεί η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη, της ακροδεξιάς» (κάτι πού όλα τα δημοκρατικά κόμματα επιδιώκουν άλλωστε…) Και στις εθνικές εκλογές «να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία».
Το «άνοιγμα» αυτό του πρωθυπουργού, πέραν των φιλόδοξων διακηρύξεων και του σχετικού βερμπαλισμού, που αγνοεί τις δικές του οικονομικές πολιτικές «και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία», αντιμετωπίζει και τρία «προβληματάκια»:
1.Οι πολιτικοί φορείς που εκφράζουν σήμερα την Κεντροαριστερά, ΚΙΝ.ΑΛ και ό,τι έμεινε από το Ποτάμι, του έριξαν πόρτα με σκληρές κατηγορίες για υποκρισία, πολιτικό αμοραλισμό και ανεντιμότητα. Σε ό,τι αφορά τις πρόθυμες «συλλογικότητες» και «προοδευτικές» προσωπικότητες στις οποίες απευθύνεται ο πρωθυπουργός, εξαντλούνται κυρίως σε απόμαχους της πολιτικής, περιθωριακούς καριερίστες και περιφερόμενους στους πολιτικούς καφενέδες ως «παράγοντες εξελίξεων», χωρίς τη στοιχειώδη κοινωνική αναφορά – πρόσωπα δηλαδή που αγνοεί ή αντιμετωπίζει με παντελή αδιαφορία η λαϊκή βάση.
2.Οι πολίτες ασχολούνται με τη μίζερη καθημερινότητά τους και, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι η απαλλαγή από εκείνους που με ψέματα, «αυταπάτες», παλιομοδίτικο κρατισμό, αδιανόητο ερασιτεχνισμό και ανεπίτρεπτη για την εποχή μας ιδεολογική αγκύλωση, διαχειρίζονται τις τύχες τους.
3.Πολλοί αριστεροί σύντροφοι του κ. Τσίπρα «στελέχη στα όργανα» αντιδρούν στο «μονόπλευρο» άνοιγμα που επιχειρεί «προς τα δεξιά» του ΣΥΡΙΖΑ – και τον εναγκαλισμό του με «τυχοδιώκτες της πολιτικής», όπως αναφέρουν – αλλοιώνοντας τη «ριζοσπαστική φυσιογνωμία του κόμματος». Στελέχη του Πολιτικού Γραφείου φοβούνται ότι η «δεξιά στροφή», ενώ δεν θα φέρει τα προσδοκόμενα εκλογικά αποτελέσματα, θα απογοητεύσει τους αριστερούς ψηφοφόρους, με κίνδυνο να διευρυνθεί η «αριστερή αποχή» στις προσεχείς εκλογές.
Με αυτά τα «προβληματάκια» ο Αλέξης Τσίπρας ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο από όσο υπολόγιζε για να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς του, μπας και καταφέρει να πέσει «πιο μαλακά». Γι’ αυτό και το «παλεύει» να πάει τις εκλογές τον Οκτώβριο…
πηγές: economico.gr