του Νότη Μαριά
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα από τα εθνικά θέματα στην οικονομία προκειμένου έτσι να περάσει σε δεύτερη μοίρα η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ και η παρέα του δεν λένε να σταματήσουν να μιλούν για δήθεν «Μακεδονία» και δήθεν «Μακεδονικό λαό». Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επισπεύδει άρον-άρον την κύρωση από τη Βουλή της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Όμως και με αφορμή τα θέματα της οικονομίας η κυβέρνηση πάλι δεν μπορεί να ανακάμψει καθώς το πρόβλημα των κόκκινων δανείων εντείνεται και οι δανειστές απαιτούν «αίμα και άμμο».
Φυσικά είναι γνωστό ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα μπορούσε να είχε ήδη αντιμετωπιστεί θετικά για τους Έλληνες δανειολήπτες εάν είχε γίνει δεκτή η πρόταση την οποία έχουμε υποβάλλει από διετίας ως Κίνημα και η οποία έχει ως κεντρικό της πυρήνα τη δημιουργία ενός Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών με κεφάλαια 5 δις ευρώ. Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν άνετα να αντληθούν από το κεφάλαιο του τρίτου δανείου των 86 δις ευρώ το οποίο όχι μόνο δεν εξαντλήθηκε αλλά αντίθετα σημαντικό του μέρους ύψους 24 δις ευρώ επιστράφηκε πίσω στους δανειστές.
Το ζήτημα της δημιουργίας του εν λόγω Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών είχαμε την ευκαιρία να το θέσουμε εκ νέου σε επίπεδο Ευρωβουλής ασκώντας μάλιστα σκληρό πρέσινγκ στον Μάριο Ντράγκι στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.
Έτσι με επίμονες και συνεχείς ερωτήσεις πίεσα ασφυκτικά τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να τοποθετηθεί στο ζήτημα της δημιουργίας Κρατικού Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών προκειμένου να μην χάσουν οι φτωχοποιημένοι Έλληνες δανειολήπτες τα σπίτια τους.
Στο πλαίσιο αυτό αφού επισήμανα στον Μ. Ντράγκι ότι το μνημόνιο κατέστρεψε τους Έλληνες δανειολήπτες στη συνέχεια επανάφερα τη γνωστή μου πρόταση για τη δημιουργία Κρατικού Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών ύψους 5 δις ευρώ προκειμένου να αγοράσει κόκκινα δάνεια ύψους τουλάχιστον 50 δις ευρώ. Μάλιστα ζήτησα από τον Ιταλό να στηρίξει και την εφαρμογή του αποκαλούμενου κυπριακού μοντέλου δηλαδή να μπορούν οι δανειολήπτες να αγοράζουν κατά προτεραιότητα το δάνειό τους στην τιμή πρώτης προσφοράς που κάνουν τα κοράκια.
Ο Μ. Ντράγκι στην τελευταία του εμφάνιση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φανερά πιεσμένος από τις επίμονες ερωτήσεις μου πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βρουν λύση στα κόκκινα δάνεια επισημαίνοντας με νόημα ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς». Πάντως σύμφωνα με τον Ντράγκι όσοι δανειολήπτες έχουν προβλήματα φτώχειας θα πρέπει να βοηθηθούν και το ζήτημα των κόκκινων δανείων να αντιμετωπιστεί με κοινωνική ευαισθησία και με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες χωρίς όμως να καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι ο Μ. Ντράγκι δεν απέκλεισε τόσο τη δημιουργία Κρατικού Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών αρκεί να είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις όσο και την εφαρμογή του γνωστού κυπριακού μοντέλου αγοράς των δανείων από τους ίδιους τους δανειολήπτες στην τιμή πρώτης προσφοράς που κάνουν τα κοράκια.
Οι απαντήσεις Ντράγκι δημιουργούν εκ των πραγμάτων πλαίσιο για θετική αντιμετώπιση των δανειοληπτών που φτωχοποιήθηκαν από το μνημόνιο καθώς και των εγγυητών τους.
Η δακρύβρεκτη βέβαια τοποθέτηση του Ντράγκι και η δήθεν συμπάθειά του στους φτωχούς δανειολήπτες αποτελούν κροκοδείλια δάκρυα ενόψει της αποχώρησης του από το τιμόνι της ΕΚΤ.
Μάλιστα μας φέρνουν στο νου την αντίστοιχη τοποθέτηση του Ντάιλσελμπουμστις 7 Δεκεμβρίου 2017 κατά την επίσης τελευταία του εμφάνιση ενώπιον της ΕπιτροπήςΟικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωβουλής ο οποίος απαντώντας σε σχετική παρέμβασή μου έκανε την «αυτοκριτική» του για την καταστροφική πολιτική των μνημονίων και δήλωσε ότι τα μνημόνια τελικά έσωσαν το ευρώ και τις ξένες τράπεζες.
Όσες αυτοκριτικές βέβαια και να κάνουν οι σκληροί εκπρόσωποι των δανειστών που με τα μνημόνια διέλυσαν την Ελληνική κοινωνία δεν πρόκειται να μπορέσουν να αποσείσουν από πάνω τους τις τεράστιες ευθύνες τους.