«Λίβελος» κατά του Καμμένου: «Μη ηθικό να αποφασίσει για την νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων»

Η κόντρα του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμου Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Μιχάλη Κωσταράκου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Με μια αιχμηρή ανάρτηση στα Social Media, ο Μιχάλης Κωσταράκος επισημαίνει ότι ο κ. Καμμένος «έχει αυτοβούλως απεμπολήσει το ηθικό δικαίωμα του να διενεργήσει τις κρίσεις της ηγεσίας των Κλάδων. Είναι ανεπίτρεπτο, μη ηθικό και κυρίως αναξιοπρεπές και αντιδεοντολογικό να αποφασίσει για κάτι τέτοιο κάποιος που έχει εργαλειοποιήσει την πολύ σοβαρή δημόσια θέση του και που απειλεί διαρκώς να την εγκαταλείψει. Και μάλιστα να το πράξει ενώ γνωρίζει ότι διάγει τις τελευταίες ημέρες (ή ώρες) της θητείας του».

Διαβάστε αποσπάσματα από την ανάρτησή του:

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι Κρίσεις των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα κληθεί στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση είναι οι κρίσεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΑΓΕ). Όπως είναι γνωστό οι τρείς Αρχηγοί συμπληρώνουν την νομοθετικά προβλεπόμενη διετή θητεία τους στις 15 Ιανουαρίου και πρέπει να αποφασισθεί από το ΚΥΣΕΑ (βάση σχετικής εισήγησης του κ.ΥΕΘΑ) εάν θα αντικατασταθούν ή εάν η θητεία τους (όλων ή κάποιων) θα παραταθεί για ένα ακόμα έτος. Η ημερομηνία 15/01 είναι ελάχιστα ελαστική και πλησιάζει ταχύτατα.

Η όποια απόφαση προκύπτει ως αποτέλεσμα μίας συγκεκριμένης, θεσμοθετημένης διαδικασίας, στο τέλος της οποίας ο κ.Πρωθυπουργός, δια του ΚΥΣΕΑ, αποφασίζει για την τύχη της ηγεσίας. Στη πραγματικότητα εγκρίνει και νομιμοποιεί την εισήγηση του κ.ΥΕΘΑ, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο στο θέμα αυτό ως φυσικός πολιτικός προϊστάμενος, μέσω του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, των Αρχηγών των τριών Κλάδων. Η διαδικασία αυτή είναι η προβλεπόμενη από το νόμο και συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Αυτήν την φορά όμως βιώνουμε μία ιδιάζουσα κατάσταση. Ο αρμόδιος για την εισήγηση προς το ΚΥΣΕΑ, κ.ΥΕΘΑ τελεί υπό προθεσμία. Εδώ και μήνες συναρτά την παραμονή στην θέση του με την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Αναλόγως της ημέρας δηλώνει ότι θα παραιτηθεί (ή ότι «μπορεί» να παραιτηθεί), ότι θα «ρίξει» (ή ότι δεν θα «ρίξει») την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα περιέρχεται την χώρα «αποχαιρετώντας» δυνητικά (όχι όμως και σίγουρα) τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Ο ίδιος έχει θέσει τον εαυτό του υπό προθεσμία και μόνος του έχει δώσει στη θητεία του πιθανή ημερομηνία λήξεως.

Υπό τις συνθήκες αυτές, θεωρώ ότι απαιτείται η παρέμβαση του κ.Πρωθυπουργού. Πιστεύω ότι ο κ.ΥΕΘΑ έχει αυτοβούλως απεμπολήσει το ηθικό δικαίωμα του να διενεργήσει τις κρίσεις της ηγεσίας των Κλάδων. Θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο, μη ηθικό και κυρίως αναξιοπρεπές και αντιδεοντολογικό να αποφασίσει για κάτι τέτοιο κάποιος που έχει εργαλειοποιήσει την πολύ σοβαρή δημόσια θέση του και που απειλεί διαρκώς να την εγκαταλείψει. Και μάλιστα να το πράξει ενώ γνωρίζει ότι διάγει τις τελευταίες ημέρες (ή ώρες) της θητείας του.

 

«Δεν έχει την ευαισθησία»

Δεν τρέφω βέβαια αυταπάτες. Θεωρώ ότι ο κ.ΥΕΘΑ δεν έχει την απαραίτητη ευαισθησία για να αυτοπεριορισθεί και να πάρει μια τέτοια απόφαση αποχής δίχως αυτή να του επιβληθεί άνωθεν. Και φυσικά αναφέρομαι στον δικό του προϊστάμενο, τον κ.Πρωθυπουργό. Ο οποίος έχει την δύναμη και το δικαίωμα να παρέμβει και να αποτρέψει ακόμα ένα ολίσθημα του Υπουργού του. Ή, ως ύστατη γραμμή άμυνας, να μην εγκρίνει την όποια εισήγησή του στο ΚΥΣΕΑ αναφορικά με το μέλλον των ηγεσιών των Γενικών Επιτελείων των τριών Κλάδων και κατ’ επέκταση το μέλλον των ΕΔ

Ένας πολιτικός στο τέλος της θητείας του, χωρίς συνεισφορά αλλά και χωρίς μέλλον στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας(ΥΠΕΘΑ), δεν δικαιούται ηθικά να αποφασίσει για την τύχη των Αρχηγών και των Ανωτάτων Αξιωματικών που συνιστούν τη στιγμή αυτή τους κορυφαίους επαγγελματίες των Κλάδων τους με προσφορά δεκαετιών στην υπηρεσία της Πατρίδος. Είναι ασφαλώς νόμιμο, αλλά ταυτόχρονα είναι απάνθρωπο και άηθες, την στιγμή που σχεδιάζει να παραδώσει (ή έτσι τουλάχιστον διαμηνύει) τα καθήκοντά του μέσα στις επόμενες ημέρες. 

«Παράταση»

Οι Αρχηγοί είναι επιλεγμένοι και ήδη εκτελούν τα καθήκοντά τους επί διετία. Μπορεί κάλλιστα να παρατείνει ο κ.Πρωθυπουργός χωρίς δισταγμό ή δεύτερες σκέψεις την θητεία τους για έναν ακόμα χρόνο, όπως προβλέπεται από το νόμο, μέσω αποφάσεως ενός ΚΥΣΕΑ τις επόμενες ημέρες και να γλυτώσει την κυβέρνησή του (και τον κυβερνητικό του εταίρο) από ακόμα ένα ατόπημα, το οποίο να είναι σίγουρος ότι δεν θα του προσφέρει οφέλη. Απλά θα βλάψει τις ΕΔ.

Όσον αφορά στο θέμα της φημολογούμενης αντικατάστασης του κ.ΥΕΘΑ, σε περίπτωση παραίτησής του από τον ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον Πρωθυπουργό (είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζει καλά), ότι ο πολιτικός έλεγχος των ΕΔ είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και όλες οι μεταδικτατορικές κυβερνήσεις τοποθετούσαν στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ως υπουργούς, επιφανείς πολιτικούς, εκλεγμένους από τον λαό. 

Κρατήστε κύριοι της κυβέρνησης, τις ΕΔ έξω από το κάδρο των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αποκαταστήστε τη σοβαρότητα και την ηρεμία που φοβάμαι ότι έχει κλονισθεί. Δεν είναι θέμα επιλογής, είναι υποχρέωση και καθήκον σας προς την πατρίδα.

 

Προτεινόμενα για εσάς