Το Παρίσι Στέλνει Μήνυμα …. Οι Ηγέτες πρέπει να το Λάβουν….

Το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα βρήκε την Ευρώπη διαιρεμένη και ανέτοιμη να αντιδράσει αποτελεσματικά μπροστά στη νέα απειλή. Οι δημόσιες δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών, με τις οποίες ζητούν να ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας και εντατικοποίηση των διασυνοριακών ελέγχων σε εθνικό επίπεδο, μαρτυρούν το κλίμα σύγχυσης και πανικού, που επικρατεί στους κόλπους της Ένωσης.

Τέτοιες κινήσεις όμως, που υπονομεύουν τη διασυνοριακή ελεύθερη διέλευση εντός της Ε.Ε. και θέτουν υπό αμφισβήτηση θεμελιώδεις ευρωπαϊκές συμφωνίες, όπως η συνθήκη Σέγκεν πού αφορά την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών, οδηγούν τελικά στην κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών ελευθεριών.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμμετέχουν σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας κατά της τρομοκρατίας, δείχνουν ότι συμπάσχουν, όμως, συνεχίζουν τις ίδιες πολιτικές που εξουθενώνουν τις κοινωνίες, καλλιεργούν το φόβο, τη μισαλλοδοξία και συχνά οδηγούν σε πράξεις τυφλής βίας. Αποκομμένοι από την κοινωνία, αρνούνται να αντιληφθούν το προφανές, ότι η τρομοκρατία ανθεί όταν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, δεν εκφράζεται μέσα  από το υπάρχον πολιτικό σύστημα και οδηγείται στο περιθώριο.

Ο τόπος και ο χρόνος εκδήλωσης της επίθεσης δεν είναι τυχαίος. Η Γαλλία είναι μια χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, σύμβολο της δημοκρατίας και της ανοχής στη διαφορετικότητα.  Είναι όμως και η χώρα που στις ευρωεκλογές του Μαΐου, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα της Μαρί Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό 25% και ανακηρύχτηκε  πρώτη δύναμη. Η μεγάλη άνοδος της άκρας δεξιάς σε όλη την ευρωζώνη με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Γαλλίας, έστειλε το μήνυμα ότι οι κοινωνίες νοσούν βαρύτατα, κάτω από την πίεση των σκληρών πολιτικών λιτότητας.

Οι παραλήπτες του μηνύματος δεν το έλαβαν….

Το νέο μήνυμα που στέλνει το Παρίσι, πρέπει όμως να το λάβουν και να το ερμηνεύσουν σωστά…

Διαφορετικά η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα δεινά…