Unknown Variables

H πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα ξεκινήσει στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, δεν αποκλείεται να μη πραγματοποιηθεί τελικά σε επίπεδο ηγετών, όπως άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο Huseyin Ozgurgun, πρωθυπουργός του ψευδοκράτους.

O Recep Tayyip Erdogan έχει χωρίς αμφιβολία να αντιμετωπίσει μια σειρά από πιεστικά ζητήματα, όπως το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά και την εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία στη διαδικασία γύρω από την οποία συμμετέχει ενεργά. Έτσι παραμένει άγνωστο αν θα παραστεί στη Γενεύη, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα η εκπροσώπηση των εμπλεκομένων μερών θα γίνει σε πρώτη τουλάχιστον φάση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Επίσης άγνωστες είναι οι προθέσεις του Τούρκου προέδρου όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού σε αυτή τη συγκυρία, σε ένα όλο και πιο ασταθές και περίπλοκο περιβάλλον για τη χώρα του. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Erdogan είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Barack Obama, κατά την οποία όπως διαβάζουμε έγινε αναφορά και στο Κυπριακό. Είναι όμως μια εξέλιξη περιορισμένης σημασίας, καθώς ο Obama σύντομα θα δώσει τη θέση του σε έναν άλλον εξαιρετικά απρόβλεπτο ηγέτη.

Στην Ελλάδα τώρα, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να βρει μια κοινή γραμμή για το Κυπριακό με τους πολιτικούς αρχηγούς τη Δευτέρα, ενώ ήδη πραγματοποιεί επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες.