Η λίστα με τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου και οι προβλέψεις μέχρι το 2030

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα ισχυρότερων οικονομικά κρατών, σύμφωνα με την ετήσια  έρευνα του Κέντρου για την Οικονομική και Επιχειρηματική Έρευνα (C.E.B.R).

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η κατάταξη έχει ως εξής:

Στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, βρίσκονται οι Η.Π.Α ακολουθούμενες από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία βρίσκονται στην τέταρτη, πέμπτη και έκτη θέση του πίνακα, με την Ιταλία στην όγδοη θέση.

Ο μεγάλος χαμένος της λίστας είναι η Ρωσία, η οποία κατρακυλά από την όγδοη στην δέκατη θέση στη σειρά κατάταξης. Καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη αποτελεί  η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Η Ρωσική οικονομία μέσα στο 2015 αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση της τάξεως του 4,5%, ως αποτέλεσμα της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου και των κυρώσεων που της έχει επιβάλει η Δύση.

Στους χαμένους συγκαταλέγεται και η Τουρκία. Η κατάρρευση της Λίρας τη ρίχνει από την δέκατη έβδομη στην δέκατη ένατη θέση.

Στην ίδια έρευνα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, καθώς αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις, με τις  αναδυόμενες οικονομίες να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στον πίνακα και τις ευρωπαϊκές να υποχωρούν χάνοντας σημαντικό έδαφος.

Χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα (B.R.I.C.) αναμένεται να περάσουν σε μια φάση συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τις Η.Π.Α σε οικονομική ανάπτυξη μέχρι το 2025, αποτελώντας τη  μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ενώ για την Ινδία η πρόβλεψη είναι ότι θα καταλάβει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μέχρι το 2024.

Όσο για τη Βραζιλία οι προβλέψεις τη φέρνουν στην έκτη θέση, αφήνοντας πίσω της, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Τη Γερμανία η οποία για χρόνια αποτελούσε την Τρίτη ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως, οι προβλέψεις τη φέρνουν να κατρακυλά στην έβδομη θέση μέχρι το 2030. Βασικοί παράγοντες σε αυτή την εξέλιξη  είναι η μείωση και  γήρανση του πληθυσμού της, καθώς και η αναμενόμενη αποδυνάμωση του ευρώ.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι καθώς η παγκοσμιοποίηση προχωρά και το 2030 θα βρίσκεται σε ένα ώριμο στάδιο, η παγκόσμια οικονομική κατάταξη των κρατών αλλάζει δραματικά, φέρνοντας στην επιφάνεια νέες δυνάμεις και αφήνοντας στο περιθώριο τις παραδοσιακές.