It’s On Us

Μια ομιλία με πολλούς αποδέκτες, στην Αμερική, στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, εκφώνησε πριν λίγο ο Barack Obama, από το βήμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η δημοκρατία μπορεί να είναι αργή, μπορεί να είναι κουραστική, μπορεί να απαιτεί συμβιβασμούς, είναι όμως το πιο αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα που έχουμε στη διάθεσή μας, μας υπενθύμισε. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ειρηνικής συνέχειας μεταξύ κυβερνήσεων, ειδικά όταν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μας αρέσει, και εξήγησε την άνοδο του λαϊκισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, με αναφορές στο ρόλο της παγκοσμιοποίησης αλλά και της τεχνολογίας.

Η δημοκρατία είναι πιο δύσκολη “όταν δεν είμαστε όλοι ίδιοι”, όμως “25 αιώνες αφού η Αθήνα έδειξε το δρόμο” ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει περισσότερο από ποτέ στην ιστορική ρήση του Martin Luther King: “the arc of the moral universe is long, but it bends towards justice”. Όχι επειδή είναι κάτι αναπόφευκτο, αλλά επειδή υπάρχουν άνθρωποι “με το θάρρος και το όραμα να λυγίσουν τις ζωές μας στην κατεύθυνση ενός καλύτερου μέλλοντος”. Επειδή όπως είπε υπάρχει γύρω μας η ελληνική έννοια “φιλότιμο”, την οποία βλέπει κάθε μέρα και του δίνει ελπίδα.

Στο τέλος της ημέρας, στο τέλος της θητείας του, ο Obama μας θύμισε ότι η ευθύνη είναι δική μας, και ότι το πιο σημαντικό αξίωμα σε μια δημοκρατία είναι ο τίτλος του πολίτη.