Boo-Boo

Μέχρι τώρα θα έχετε μάλλον ακούσει για την περίφημη χθεσινή “γκάφα” (ας μου επιτραπεί ο όρος) του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο εμφάνιζε με τηλεγράφημά του τον Recep Tayyip Erdogan να κάνει λόγο για δημοψήφισμα στη Θράκη, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες της πού θέλουν να ανήκουν. Το “τραγικό σφάλμα”, όπως το χαρακτήρισε το Πρακτορείο, το οποίο ανασκεύασε αποδίδοντας την αναφορά σε δημοψήφισμα στον τουρκικό Τύπο, οδήγησε στην απόλυση του συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία.

Στις ώρες όμως που μεσολάβησαν, το υπουργείο Εξωτερικών είχε προλάβει να εκδώσει ανακοίνωση-απάντηση (την οποία μπορείτε ακόμη να βρείτε αναρτημένη στην ιστοσελίδα του) στις υποτιθέμενες δηλώσεις. Ναι, ένα ολόκληρο υπουργείο δεν μπήκε στον κόπο να επιβεβαιώσει μια πληροφορία ικανή να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο. Δεν έκανε με άλλα λόγια ούτε το στοιχειώδες.

Στην ουσία τώρα του πράγματος: διαβάζοντας κανείς τις δηλώσεις που πράγματι έκανε ο Erdogan, μπορεί να μη μιλά για δημοψήφισμα, κάνει όμως λόγο για τα “συναισθηματικά” σύνορα της Τουρκίας, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά την αναθεωρητική διάθεση που τον χαρακτηρίζει τελευταίως. Ο Erdogan έχει εξελιχθεί σε απρόβλεπτο στοιχείο. Η αναθέρμανση των σχέσεών του με τον Vladimir Putin σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον βρίσκονται στο ναδίρ, δείχνει ότι δεν φοβάται να παίξει με τη φωτιά. Με άλλα λόγια: τα ελληνοτουρκικά θέλουν μεγάλη προσοχή αυτή την περίοδο.