Κουμουτσάκος: Ανησυχητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν

«Εξόχως ανησυχητικές» και «απαράδεκτες», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες αμφισβητεί εδαφικές ρυθμίσεις σε ολόκληρη την περιοχή, τονίζοντας παράλληλα ότι και η ελληνική διπλωματία οφείλει να χειρίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις τουρκικές κινήσεις.

Ο κ. Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε πως οι αμφισβητήσεις Ερντογάν δεν εγείρουν ανησυχίες μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν από όλα τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου, το NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε ότι «τέτοιες αμφισβητήσεις πρέπει να τους απασχολούν όλους». Παράλληλα επέκρινε τη στάση που έχει τηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, ειδικά χθες, όταν υιοθέτησε την ανακριβή όπως αποδείχτηκε ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για δήθεν δήλωση Ερντογάν περί δημοψηφίσματος στη Θράκη, προκειμένου να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

«Το ΥΠΕΞ κάπου χωλαίνει στην αξιολόγηση των εξελίξεων» τόνισε ο πρώην διπλωμάτης και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν ένα λάθος του ΑΜΠΕ να οδηγεί σε «χωρίς έλεγχο και χωρίς διασταύρωση» αντιδράσεις από την ελληνική διπλωματία. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι στο ΥΠΕΞ γίνονται πιο βαθιές σκέψεις για τις σχέσεις με την Τουρκία, με δεδομένο ότι έως τώρα οι αντιδράσεις της Αθήνας στις αναθεωρητικές δηλώσεις Ερντογάν έχουν υπάρξει «τυπικές» ενώ βιώνουμε μία μη τυπικά περίοδο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ εκτίμησε ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί να υπάρξουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις προσδιορίζοντας τες σε έξι με οκτώ μήνες χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Καταλήγοντας ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι στις δημοσκοπήσεις εννιά στους δέκα πολίτες συμφωνούν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.