Genius

“Hillary Clinton’s only loyalty is to her donors and herself. I don’t even think she’s loyal to Bill, if you want to know the truth. And really, folks, really, why should she be, right?” Κλείνοντας μια από τις χειρότερες εβδομάδες της καμπάνιας του για την προεδρία, ο Donald Trump επιτέθηκε κατά της αντιπάλου του, κοροϊδεύοντας ακόμη και το γεγονός ότι πριν λίγες εβδομάδες πέρασε πνευμονία. Τα πράγματα πάνε σταθερά από το κακό στο χειρότερο για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, κατά τη διάρκεια μάλιστα του Σαββατοκύριακου, οι New York Times αποκάλυψαν ότι ενδέχεται να μην έχει πληρώσει φόρους εδώ και δύο δεκαετίες!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 1995 ο Trump είχε δηλώσει ζημιές 916 εκατ. δολαρίων, γεγονός το οποίο, μέσα από συγκεκριμένο παραθυράκι στη φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ, ενδέχεται να του έδωσε τη δυνατότητα να αφαιρεί νόμιμα 50 εκατ. δολάρια από τα φορολογητέα εισοδήματά του κάθε χρόνο επί 18 χρόνια, μέχρι το 2013. Η αντίδραση του στρατοπέδου Trump; Αφενός ισχυρίζονται ότι οι New York Times παρανόμησαν. Αφετέρου, σύμβουλοι του Trump βγήκαν στα τηλεοπτικά παράθυρα υποστηρίζοντας ότι αν όντως κατάφερε να φοροαποφύγει σε τέτοια κλίμακα, πρόκειται για “ιδιοφυΐα”.

Ιδιοφυΐα ή όχι, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς οι τελευταίες αυτές αποκαλύψεις θα είναι έχουν θετική επίπτωση στην εκστρατεία του Trump, αφού ενισχύουν την εικόνα του όχι ως επιτυχημένου επιχειρηματία, αλλά ως εκμεταλλευτή του συστήματος που ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό του. Το είπε άλλωστε καλύτερα ο ίδιος, όταν κατά τη διάρκεια του debate καυχήθηκε για τη δυνατότητά του να αποφεύγει τους φόρους: “My obligation right now is to do well for myself, my family, my employees, for my companies. And that’s what I do.”