Backpedaling

Στην αναγκαιότητα αποφυγής συγκρούσεων “σε μια κρίσιμη εποχή για τον τόπο” αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, με αφορμή το ζήτημα της αναμόρφωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Εκκλησίας.

“Είναι δοκιμαστική η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν κι άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις.”

Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος από την πλευρά του έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι έχει “διαφορές” με το Νίκο Φίλη επί του θέματος, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των θρησκευτικών και προσαρμογής του στα σύγχρονα δεδομένα”, αλλά ότι αυτό πρέπει να γίνεται κατόπιν μελέτης, και όχι συγκρουσιακά.

Πράγματι, είναι κρίμα που μια αλλαγή στην οποία σχεδόν κανείς δεν αντιτίθεται, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για έναν ψύχραιμο, ουσιαστικό διάλογο, χρησιμοποιείται ευκαιριακά και επιπόλαια.

Αν ο στόχος ήταν πραγματικά η (απολύτως απαραίτητη) αναμόρφωση του μαθήματος, σε τι εξυπηρετούσε η όξυνση των πνευμάτων που προηγήθηκε της “κατευναστικής” παρέμβασης του πρωθυπουργού χθες;`