Basket of Deplorables

Πριν μια εβδομάδα περίπου, η Hillary Clinton έκανε ένα ολέθριο λάθος – σύμφωνα με τους επικριτές της αλλά και αρκετούς υποστηρικτές της. Είπε ότι περίπου οι μισοί υποστηρικτές του αντιπάλου της Donald Trump ανήκουν σε αυτό που η ίδια αποκαλεί “καλάθι των αθλίων”: “ρατσιστές, σεξιστές, ομοφοβικοί, ξενοφοβικοί, ισλαμοφοβικοί”.

Η δήλωση έκανε πάταγο – αναμενόμενο. Μα πώς γίνεται η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ να αναφέρεται σε μια τόσο μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος με αυτό τον τρόπο; Ενδεχομένως, μια πιο προσεκτική ματιά στη σύνθεση των οπαδών του Trump να αποκαλύπτει ότι η δήλωσή της δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα, όμως αυτό δεν έχει και τόση σημασία.

Έκανε κακό όλη αυτή η ιστορία στην Clinton;

Σίγουρα, θα σας πουν πολλοί: αρκεί κανείς να κοιτάξει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για να αντιληφθεί ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων έχει μειωθεί. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που θεωρούν ότι η επιλογή της Clinton να κάνει “brand” τους φίλους του Trump “deplorables” ήταν -μεσοπρόθεσμα- μεγαλοφυής.

Σε κάθε περίπτωση, όσο η εκλογή του Trump γίνεται πιθανότερη, τόσο περισσότεροι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών συσπειρώνονται γύρω από την Clinton, ενώ δεν αποκλείεται η δυνητική επιρροή του Donald να έχει φτάσει στα όριά της.