Το μεγάλο μυστικό

Το επεισόδιο των Ιμίων και η διεθνής σημασία του Αιγαίου.

Αντιγράφω ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου «Καραμανλής off the record» για να κατανοήσουμε πλήρως τη διεθνή σημασία του Αιγαίου:
«Η σημασία του Αρχιπελάγους μας, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα, έγινε στρατηγική για τους συμμάχους στα τέλη της δεκαετίας του 1990, από τη στιγμή που δημιούργησαν τον άξονα Βαλκάνια (όπου οι βάσεις τους) – Μέση Ανατολή. Ο απόλυτος έλεγχος της περιοχής αυτής από τους Ελληνες και η εδραίωση του status quo που δημιουργήθηκε από το 1974 τους ήταν ενοχλητικός. Με το επεισόδιο των Ιμίων, τις Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι πέτυχαν να βάλουν πόδι στην περιοχή.

• Οι συνάδελφοι Ιγνατίου – Ελλις, στο βιβλίο τους για τα Ιμια, αποκάλυψαν ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν πολύ νωρίς, από την πρεσβεία τους στην Ρώμη, ότι τα Ιμια -βάσει των αρχείων του ιταλικού ΥΠΕΞ- ανήκουν στην κυριαρχία της Ελλάδος. Μας το απέκρυψαν…
• Ο Νταβούτογλου, στο βιβλίο του “Στρατηγικό βάθος”, υποστήριξε ότι κερδισμένοι από τα Ιμια ήταν οι Αμερικανοί, οι οποίοι ανέδειξαν τη στρατηγική υπεροχή τους “σ’ αυτήν τη θαλάσσια γέφυρα μεταξύ Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής”. Γράφει: “Το Αιγαίο και η Κύπρος αποτελούν τα δύο σημαντικά σκέλη του άξονα ανατολική Ευρώπη – Μέση Ανατολή, από την άποψη του χερσαίου κομβικού σημείου, και του άξονα Αδριατική – ανατολική Μεσόγειος – Περσικός Κόλπος, από την άποψη του θαλάσσιου κομβικού σημείου. Το γεγονός ότι τα αμερικανικά αεροπλάνα που απογειώθηκαν από τη βάση του Ιντζιρλίκ, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική Τουρκία για να εξυπηρετεί τις ανάγκες στη Μέση Ανατολή, επόπτευσαν την αποχώρηση των στρατιωτικών μονάδων από τα Καρντάκ (Ιμια) αποτελεί σοβαρή ένδειξη της διαπεριφερειακής στρατηγικής εξάρτησης”.

Το Αιγαίο έπρεπε από θάλασσα ελληνικών συμφερόντων να μετατραπεί σε τμήμα του στρατηγικού γηπέδου της αμερικανικής επιρροής.
Η κυβέρνηση Σημίτη δεσμεύτηκε τη μαύρη βραδιά των Ιμίων στους Αμερικανούς ότι δεν θα ασκούσε στο μέλλον το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. Μια τέτοια υποχώρηση ήταν όμως ολέθρια για τα ελληνικά συμφέροντα:

Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια δεν θα θίξει τον θαλάσσιο χώρο των Τούρκων στο Αιγαίο, αλλά θα αυξήσει κατά πολύ την ισχύ της Ελλάδος στη θάλασσα. Με 6 ν.μ. χωρικά ύδατα η Ελλάδα έχει στην κυριαρχία της το 35% του Αιγαίου, η Τουρκία το 8,8% του Αιγαίου, ενώ το 56,2% είναι διεθνή ύδατα. Με 12 ν.μ. χωρικά ύδατα, η Ελλάδα έχει στην κυριαρχία της το 63,9% του Αιγαίου, η Τουρκία το 10%, ενώ τα διεθνή ύδατα θα περιορίζονταν στο 26%.
Κάτι τέτοιο όμως δεν ενθουσίαζε το συμμαχικό παράγοντα!»

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.dimokratianews.gr