Game Changer

Η Νέα Δημοκρατία έχει πια νέο αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέτρεψε τα προγνωστικά και κατάφερε να επικρατήσει επί του συνυποψηφίου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο χθεσινό δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Κατά τη γνώμη μου η εκλογή αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια σειρά εξελίξεων: ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη με μια ατζέντα αλλαγής, διεύρυνσης, με ένα πρόσημο σαφώς πιο κεντρώο / φιλελεύθερο από τους πρόσφατους προκατόχους του στο τιμόνι του κόμματος και με προτάσεις συγκεκριμένες, σε μια εποχή που ο λαϊκισμός και η παραδοξολογία μοιάζει να μεσουρανούν στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάθεση του νέου αρχηγού της ΝΔ να συγκρουστεί με τις εσωτερικές παθογένειες του κόμματός του, πολλά θα κριθούν από το αν θα επιχειρήσει μια ουσιαστική ανανέωση προσώπων και τη διεύρυνση προς ορφανές δυνάμεις του κέντρου. Θα υποκύψει στην ανάγκη τήρησης των περίφημων ισορροπιών στη Νέα Δημοκρατία; Με τι τρόπο θα επιλέξει να αντιπολιτευτεί το ΣΥΡΙΖΑ;

Σύντομα θα έχουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις. Πάντως και μόνο το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ έκαναν αυτή την επιλογή είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη, η οποία μάλιστα έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και στο εξωτερικό.