Κράτος ΣΥΡΙΖΑ

Το σχέδιο της νέας εξουσίας να πάρει τα ηνία.

Η αμφισβήτηση του δικαιώματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να αντικαθιστά «εμβληματικούς» πρέσβεις του υπουργείου Εξωτερικών, όταν αυτοί φέρεται ότι δεν εκτελούν τις εντολές του, ή του δικαιώματος του να θέτει σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους που κατηγορούνται για το κακούργημα της διασπάθισης δημόσιου χρήματος (ΜΚΟ) είναι η απαρχή μιας μεγάλης σύγκρουσης, την οποία επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύγκρουσης για τον έλεγχο του κράτους. Το παράπονο Τσίπρα το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι «πήραμε την κυβέρνηση, αλλά όχι και την εξουσία». Η αντικατάσταση υπαλλήλων ή λειτουργών, των οποίων η δράση στο παρελθόν ξέφυγε ενδεχομένως από την άσκηση του υπηρεσιακού καθήκοντος και ταυτίστηκε με συγκεκριμένες επιδιώξεις, είναι κάτι που λογικά ενοχλεί τη νέα εξουσία, η οποία επιχειρεί με τη νωπή εντολή στα χέρια της να πάρει τα ηνία του κράτους.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι ένας πυλώνας και η ευχή είναι να μην πέσει ο πέλεκυς των προγραφών επί δικαίους και αδίκους. Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τους Μπακογιάννη – Κουμουτσάκο, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα τις εσωτερικές ισορροπίες στο διπλωματικό σώμα, καταδεικνύουν το μέγεθος του διακυβεύματος για τον υπουργό Εξωτερικών: Να επιβληθεί χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι αδικεί. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι άλλος ένας κομβικός πυλώνας για τον έλεγχο του ευρύτερου κράτους. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων για τα «νομικά τερτίπια» και η έναρξη πειθαρχικών διώξεων κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών προκάλεσαν τις αντιδράσεις συγκεκριμένων βουλευτών – πρώην υπουργών.

Ο νέος υπουργός γνωρίζει άριστα τις περιοχές στις οποίες επιχειρήθηκε παρέμβαση είτε της εκτελεστικής εξουσίας είτε των δανειστών στο παρελθόν και δείχνει έτοιμος να ξηλώσει θύλακες. Η Δημόσια Διοίκηση στο σύνολό της -οι επιτελικές θέσεις- επίσης έχουν μπει στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αθώα εξαγγελία Τσίπρα για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Προσοντούχων Δημοσίων Υπαλλήλων στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας επετηρίδας μελλοντικών διευθυντών για τον έλεγχο των υπουργείων.

Βρίσκω «θεμιτή» την απόπειρα για τη δημιουργία κράτους ΣΥΡΙΖΑ – όμως υπό την προυπόθεση της αξιοκρατίας. Δεν είναι νοητό να αναλαμβάνει κάποιος το υπουργείο Εργασίας και να αποπέμπει την πρύτανη του Ασφαλιστικού, γενική διευθύντρια Αρτεμη Δεδούλη. Τι φοβήθηκε ο υπουργός; Μη διαρρεύσουν τα σχέδιά του; Μα θα τα μάθουμε, μάταιος κόπος, αμαρτία να συμπεριφέρεται έτσι. Το ίδιο είχε κάνει κάποτε ο Κουτσόγιωργας στον νυν επικεφαλής Διοικητικού της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλη Ανδρονόπουλο και μετά τον παρακαλούσε να γυρίσει στο υπουργείο Προεδρίας. Αλλαγές, λοιπόν, ναι, όπου πρέπει να σπάσουν επετηρίδες, αλλά και αξιοκρατία, ναι, να μην αδικηθούν άνθρωποι.

 

To άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.dimokratianews.gr