Στραβός στραβόν οδήγαγε και βρήκαν φως στο λάκκο...

Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις προανήγγειλε σταθερότητα του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, ως είθισται, στις μπανανίες που έχουν εκλογές 2-3 φορές σε κάθε τετραετία.

Στους πολιτικούς (όπως και τους γονείς…) δεν πρέπει να προσέχει κάποιος τα λόγια αλλά τις πράξεις, μόνο έτσι μπορεί να υπολογίσει το αποτέλεσμα που θα αφήσει πίσω η όποια θητεία τους.

Ο κ. Τσίπρας περισσότερο από τους άλλους αποτυχημένους πρωθυπουργούς που προηγήθηκαν και δεν κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα της κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας, είναι ο μόνος που δεν μπορεί να εγγυηθεί πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου διαθέτει  μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 5 βουλευτών. Ήτοι, λιγότερους από τους μισούς των 12 βουλευτών με τους οποίους ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση που άντεξε 5-6 μήνες. Στην προηγούμενη Βουλή ξεκίνησε με 162 βουλευτές και στην τωρινή με 155. Αν κρίνουμε από δηλώσεις σαν κι αυτές του κ. Νικολόπουλου που διαμαρτύρεται γιατί δεν υπουργοποιήθηκε, καλό είναι να είναι φειδωλοί στην κυβέρνηση στα περί κυβέρνησης τετραετίας, διότι ο χρόνος μοιάζει περισσότερο  εγγύς από ποτέ…

Δεν μπορεί να εγγυηθεί λοιπόν την πολιτική σταθερότητα τόσο λόγω της οριακής πλειοψηφίας όσο και λόγω των ασύμβατων με τα ειωθότα των κοινοτυπιών στα οποία έχει γαλουχηθεί το στελεχιακό του δυναμικό σε σχέση με τους εφαρμοστικούς που θα κληθεί να ψηφίσει.

Πιστεύω πως παρά το δέλεαρ της εξουσίας και τα ιδιοτελή προνόμια της πολιτικής ως επάγγελμα, 5-10 αφελείς που πίστευαν τις αριστερές θολούρες που προπαγάνδιζαν θα προκύψουν λίαν συντόμως.

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εγγυηθεί την οικονομική σταθερότητα γιατί είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός στην υφήλιο (ούτε στη Μαύρη Αφρική δεν συμβαίνουν αυτά) που σε διάστημα 8 μηνών εκφώνησε δυο φορές προγραμματικές δηλώσεις τετραετίας με εντελώς αντίθετο περιεχόμενο και στόχους.

Όταν ο ίδιος πρωθυπουργός μέσα στον ίδιο χρόνο μπορεί να προαναγγέλλει δυο διαφορετικές πολιτικές και το εκλογικό σώμα και η Βουλή να συνεχίζουν να τον παίρνουν στα σοβαρά, ποιος επενδυτής θα ρισκάρει την περιουσία του να επενδύσει σε αυτήν τη χώρα ή ποιος καταθέτης θα ρισκάρει να επιστρέψει το κομπόδεμά του στις τράπεζες;

Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του διάλεξαν να στρέψουν την προσοχή του κοινού στην ακύρωση της αύξησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, για να περάσει το υπόλοιπο μνημονιακό φορομπηχτικό πακέτο απαρατήρητο.

Αν είχαν την έγνοια των καθημερινών ανθρώπων για τα παιδιά, θα γνώριζαν πως γι’ αυτό το Νοέμβρη η αναστολή της αύξησης είναι δώρο άδωρον. Τα νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος πήραν τα παιδιά από τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Μάλιστα, η λύση που επινόησαν πολλά εξ αυτών είναι να συστήσουν ομάδες 5-6 μαθητών που θα κάνουν μάθημα σε σπίτια, πληρώνοντας τον καθηγητή φυσικά με “μαύρα”.

Η άλλη μεγάλη μελλοντική αποτυχία που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν η σύσταση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα για fast track κινήσεις όπως την έκδοση των απαραίτητων αδειών.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως οι διαδικασίες θα προχωρούν είτε με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος είτε απ’ ευθείας από τη Βουλή.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτές τις ασυναρτησίες από ανεπάγγελτους κρατικοδίαιτους πολιτικούς τα τελευταία χρόνια;  Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Στην Ελλάδα για να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα πρέπει να καταργηθούν δημόσιοι φορείς όχι να συσταθούν και άλλοι.

Θα ήμουν ευτυχής αν πίστευα αυτό που πιστεύουν πολλοί. Πως δηλαδή υπάρχει κάποιο κρυφό σχέδιο και πως όλα αυτά που λέγονται, αφορούν το χειρισμό της κοινής γνώμης προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις που εμποδίζουν την εφαρμογή του.

Η πεποίθηση στην οποία καταλήγω κάθε μέρα όλο και περισσότερο είναι πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και ούτε καν η στοιχειώδης επάρκεια για να υπάρξει.

Για να αντιληφθούμε ποια θα είναι η τύχη αυτής της χώρας αρκεί μια ματιά στις προγραμματικές που εκφώνησε ο κ. Τσίπρας 8 μήνες νωρίτερα. Κυρίως στο ποιες από τις εξαγγελίες αυτές εφαρμόστηκαν.

Προγραμματικές 8ης Φεβρουαρίου 2015…

Μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι τα εξής:

-Άμεση επαναπρόσληψη καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ

-Περιορισμός στα προνόμια υπουργών και βουλευτών. “Ήρθαμε να καταργήσουμε τα προνόμια και να περάσουμε την εξουσία εκεί από όπου πηγάζει στο λαό” τόνισε ο κ. Τσίπρας και ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί ο “στρατός” συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων, θα μειωθούν στο μισό τα βουλευτικά αυτοκίνητα, θα πωληθούν υπουργικά αυτοκίνητα αλλά και το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από την Πρόεδρο της βουλής να εξετάσει την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων.

-Περιορισμός του προσωπικού στο Μέγαρο Μαξίμου κατά 30% και της προσωπικής του φρουράς κατά 40%

-Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια

-Ριζική αναθεώρηση Καλλικράτη

-Κινητοποίηση υπηρεσιών ΣΔΟΕ για τον έλεγχο της λίστας των μεγαλοκαθετών και της λίστας Λαγκάρντ

-Δημιουργείται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για πάταξη λαθρεμπορίου

-Τέλος στα θαλασσοδάνεια

-Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως έφθασε η Ελλάδα στο μνημόνιο

-Επαναλειτουργία της ΕΡΤ

-Επαναφορά του Αστυνομικού της γειτονιάς

-Ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών β γενιάς

-Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ

-Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι τελευταίες δόσεις για το 2015 θα πληρωθούν κανονικά.

-100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

-Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά μέχρι το 2016

-Δημιουργία περιουσιολογίου

-Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη

-Kαμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων. Xορήγηση της 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 για όσους παίρνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ. Ίδρυση ταμείου Εθνικού Πλούτου και Δημόσιας Ασφάλισης, το οποίο θα ενισχύσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

-Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.

-Καταργείται η Τράπεζα θεμάτων και τα συμβούλια στα Πανεπιστήμια. Η εκπόνηση σχεδίου για να επιστρέψουν στη χώρα νέες και νέοι ερευνητές, οι νέοι με τα πολλά πτυχία που απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Οι εξαγγελίες που εφαρμόστηκαν ήταν αυτές που αφορούσαν τις καθαρίστριες και το άνοιγμα της ΕΡΤ. Δηλαδή, αυτές ακριβώς που ήταν επείγουσες για μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει και η φτωχοποίηση επελαύνει επιταχυνόμενη.

Τουτέστιν, δεν υπάρχει σωτηρία ή αλλιώς στραβός πρωθυπουργός στραβό λαό οδήγαγε και αντάμα βρήκαν φως στο λάκκο…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.capital.gr