Ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία προκαλεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Tο κυβερνών Ισλαμικό κόμμα (AKP), αν και κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 41%, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών και να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών, αλλά και ευρύτερων ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό της, η γείτονα περνά σε μια περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, που εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αναμφισβήτητος νικητής των εκλογών είναι το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο παρά τον «πόλεμο» που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10% και να μπει στη Βουλή.
Αντίθετα, μεγάλος χαμένος, είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο μέχρι τώρα Πρωθυπουργός της χώρας και Υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Ερντογάν. Ένας πολιτικός που το όνομα του ταυτίστηκε, με το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας γνωστό ως «Στρατηγικό Βάθος».
Στους χαμένους συγκαταλέγεται και ο Ταγίπ Ερντογάν ο νυν Πρόεδρος της Τουρκίας και ιδρυτής του AKP, που αν και δεν συμμετείχε επισήμως στις εκλογές, παρ’ όλα αυτά έκανε ότι μπορούσε, για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το ποσοστό του AKP, δεν του αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών, καθώς για να παραμείνει στην εξουσία θα πρέπει να συνεργαστεί, με ένα από τα άλλα τρία κόμματα, που μπαίνουν στη νέα Βουλή, το δεύτερο σε έδρες Κεμαλικό κόμμα (CHP),το εθνικιστικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων (MHP) ή το φιλοκουρδικό (HDP) .
Κάτι τέτοιο όμως, δεν φαίνεται πολύ πιθανό, καθώς στη χώρα δεν υπάρχει παράδοση κυβερνήσεων συνεργασίας και το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα πολωμένο, λόγω της έντονης προεκλογικής περιόδου. Άρα, η επαναληπτικές εκλογές είναι η πιθανότερη λύση.
Αν και τα ποσοστά των κομμάτων δείχνουν μια σαφή τάση του εκλογικού σώματος προς τον εκδημοκρατισμό, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο είναι πρόθυμο να δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη, που θα έθετε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία του.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, ότι ο επί 13 χρόνια απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα δεχθεί εύκολα την «ήττα» του κόμματος του (ΑΚΡ) και θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς.
Στόχος του είναι το ΑΚΡ να παραμείνει πάση θυσία ρυθμιστής των εξελίξεων, είτε ως επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού, με πιθανότερο εταίρο τους «Γκρίζους Λύκους» (MHP), είτε παίρνοντας την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές.
Διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ο Ερντογάν, να καταφύγει ακόμα και στην πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα η την Κύπρο, προκειμένου να συσπειρώσει το λαό γύρω από το κόμμα του και να παραμείνει ο απόλυτος κυρίαρχος του «πολιτικού παιχνιδιού».
Με δεδομένη τη στενή σχέση πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια τέτοια εξέλιξη. Αντίθετα η ιστορία έχει δείξει πως κατά καιρούς τούρκοι ηγέτες επέλεξαν, να κάνουν εξαγωγή της εσωτερικής πολιτικής κρίσης, ως ένα μέσω για να κρατηθούν στην εξουσία.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προβληματίζει Αθήνα και Λευκωσία.
Η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μεγάλο μέτωπο για τη χώρα μας, μετά από αυτό με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους βαλκάνιους γείτονες μας.
Αλλά και η Κύπρος έχει βάσιμους λόγους να ανησυχεί, καθώς πρόσφατα ξεκίνησε ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, για το Κυπριακό και μια προκλητική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, θα μπορούσε να τορπιλίσει τις συνομιλίες.