Οπισθοδρομούμε ολισθαίνοντας;

Οι χθεσινές δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας έπεσαν σαν το βότσαλο στη λίμνη.

Με δήλωση της τόνισε ότι οι Γερμανοί φέρουν ευθύνη για όσα προκάλεσε σε κάποιες χώρες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου, η Merkel προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Η Deutsche Welle, αναφέρει οτι έστειλε σαφές μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική δηλαδή διαχωριστική γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Angela Merkel, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Αυτά τα δήλωσε σε μια εποχή που η χώρα μας αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων και πρόβλημα στη βαριά βιομηχανία της που είναι ο τουρισμός, γιατί  με όλα αυτά που δημοσιεύονται περί grexit είχαμε πολλές ακυρώσεις κρατήσεων από Γερμανία.

Κι ας μας προστατεύει το δίκαιο και ας διαβάζουμε σπάνια και κάποιες θετικές ειδήσεις που μας αναπτερώνουν το ηθικό. Δύο Γερμανοί η Nina Lange και ο Ludwig Zaccaro, διαψεύδουν έμπρακτα τα δημοσιεύματα για την άρνηση της κοινής γνώμης να επιστρέψει τα χρήματα στην Ελλάδα. Ήρθαν από τη Γερμανία στη χώρα μας αρχές Μαρτίου επηρεασμένοι από τα ΜΜΕ για να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που χρωστάει κατά γενική ομολογία η χώρα τους στην δική μας. Βάσει υπολογισμών τους οι 80 εκατομμύρια Γερμανοί θα πρέπει να πληρώσουν το χρέος 11 δις ευρώ συν τους τόκους, συνολικό ποσό  που ανέρχεται σήμερα σε 70 δις ευρώ. Ήρθαν και κατέθεσαν στη Πύλη Πολιτισμού του Δήμου Ναυπλίου, για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου, το ποσό των 875 ευρώ, ποσό που τους αναλογεί κατά κεφαλή ως Γερμανοί πολίτες για να αποκαταστήσουν το χρέος προς την Ελλάδα, συνεπεία του πολέμου!

GetAttachment

Αυτή η είδηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου στην εφημερίδα ΕΙΔΗΣΕΙΣ του Κυριάκου Καλκάνη, και την αναδημοσίευσε ο Politisonline λίγες μέρες μετά, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο από τη δημοσκόπηση του καναλιού ZDF. Το μεγάλο ΟΧΙ των Γερμανών στη καταβολή αποζημιώσεων, δηλαδή η άρνηση του 78% του πληθυσμού που ερωτήθηκε αν συμφωνεί να επιστραφούν τα χρήματα στην Ελλάδα, μας προβληματίζει να διερευνήσουμε τα αίτια και να δούμε που είναι η αλήθεια. Δύο μπορεί να είναι τα πραγματικά δεδομένα που εγείρουν αντίστοιχα ερωτήματα. Υπάρχει ελλειπής ενημέρωση προς τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν στη δημοσκόπηση του καναλιού; ‘Η μήπως η προπαγάνδα είναι ισχυρή όπως τότε στον πόλεμο του 1940 επί Χίτλερ; Αναρωτιέμαι. Άλλα ζούσαν οι πολίτες στα σπίτια τους τότε και άλλα μετέδιδαν οι ειδήσεις και τα Επίκαιρα της εποχής. Τίποτα λοιπόν δεν έχει αλλάξει; Οπισθοδρομούμε ολισθαίνοντας;

Η επιστολή των συγκεκριμένων Γερμανών που ξανάρχονται φιλικά διακείμενοι και με το αίσθημα δικαίου που τους διακατέχει έγραψαν μια επιστολή για τον Τυπο, όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής σημαντικά:

Σε αυτή την όμορφη χώρα είμαστε φιλοξενούμενοι και επιθυμούμε κάτι να ανταποδώσουμε. ‘Οχι σαν ελεημοσύνη αλλά σαν κάτι που σας ανήκει. Ντρεπόμαστε για την υπεροψία, την οποία η χώρα μας και πολλοί συμπολίτες μας, δείχνουν απέναντι στην Ελλάδα….Λόγω των τωρινών αναμενόμενων βελτιώσεων θα έπρεπε η Ελλάδα να μην μπλοκαριστεί, αλλά να υποστηριχθεί. Δυστυχώς συμβαινει το αντίθετο…Εμείς θέλουμε σε ένδειξη της αλληλεγγύης και σαν συμβολική κίνηση ένα μέρος από αυτά, τα 875 ευρώ να τα επιστρέψουμε στον Ελληνικό πληθυσμό. Το κάνουμε αυτό γνωστό, ώστε να δώσουμε το ερέθισμα και σε άλλους να διευρύνουν το πνεύμα τους και να οδηγήσουν το κράτος μας να αναγνωρίσει το χρέος του απέναντι στην Ελλάδα. Για μας είναι αναγκαία η δικαιοσύνη, η ισότητα και η αξιοπρέπεια”, κατέληξε η επιστολή των δύο συνταξιούχων.

Δεν ξέρω αν έφτασε στα αυτιά των πολιτικών η ευχή τους ή αν είναι απλή συγκυρία, αλλά είναι σημαντικό το επόμενο πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρεται στη βαρυσήμαντη δήλωση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck που προφανώς επηρέασε και την Καγκελάριο να πάρει εκ των υστέρων θέση: “Η Γερμανία πρέπει να εξετάσει τις πιθανότητες για πολεμικές επανορθώσεις”.

Το κατοχικό δάνειο είναι 11 δις και οι πολεμικές αποζημιώσεις είναι άλλο θέμα. Οι Γερμανοί συζητούν για τις πιθανότητες, αλλά δεν προχωρούν σε πράξεις όπως έκανε το ευαισθητοποιημένο ζευγάρι και εμείς αγωνιούμε για τις βεβαιότητες. Το μέλλον μας υποβαθμίζεται καθημερινά όπως και η αξιοπρέπειά μας και ελπίζουμε πάλι φευ σε ένα θαύμα!

Μπορείτε να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο στο PolitisOnline.com εδώ και  το άρθρο ‘ Να ανησυχώ;΄ εδώ