Χρειάζεται τελικά και τρίτη δόση εμβολίου;-H απάντηση του ΕΜΑ

Αναφορικά με το εάν τελικά χρειάζεται και τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού προκειμένου κάποιος να είναι ασφαλής και προστατευμένος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι προκαταρκτικά δεδομένα που αφορούν τη διάρκεια ανοσίας μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, δεν υποδεικνύουν ανάγκη χορήγησης και τρίτης δόσης.

Παράλληλα, ο Οργανισμός επεσήμανε ότι χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα και πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες σχετικά με τις παραλλαγές στελεχών του ιού αλλά και για το ενδεχόμενο μιας ενισχυτικής δόσης.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η εκτίμηση του ΕΜΑ έρχεται σε αντίθεση σε σχέση με τα όσα είχε αναφέρει στο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Ειδικότερα, ο κ. Μπουρλά, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού 8-12 μήνες μετά τη δεύτερη.

Στο ερώτημα δε εάν θα χρειαστεί επανάληψη του εμβολίου, προέβλεψε ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται μια επαναληπτική δόση.