Την Τετάρτη στα φαρμακεία τα self test: Πώς γίνονται στο σπίτι (Video)

Διανέμονται ήδη τα self test στα φαρμακεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και η διανομή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, καθώς αυτές θα είναι και οι πρώτες περιοχές οι οποίες θα τα διαθέσουν στους πολίτες.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα των τεστ με περίπου ένα εκατομμύριο δείγματα τα οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα συμβάλουν σημαντικά στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού.

Πότε θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες τα self test

Η διανομή τους στα φαρμακεία ξεκίνησε και ο στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος της εβδομάδας να έχουν εφοδιαστεί 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Η αρχή θα γίνει πάντως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, με τα φαρμακεία να δίνουν προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που θα κάνουν πρώτοι τα self test από αύριο, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει και η διάθεσή τους στις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Η σειρά προτεραιότητας για την παροχή Self Test

Όπως έχει τονιστεί από την κυβέρνησης, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν προτεραιότητα για να πάρουν τα self tests καθώς η χρήση τους μία φορά την εβδομάδα είναι υποχρεωτική. Δεν θα μπορούν οι μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα χωρίς να έχουν υποβληθεί στο συγκεκριμένο τεστ, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί το πράσινο φως ώστε να ανοίξουν, αρχής γενομένης με τα λύκεια, στις 12 Απριλίου.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο και τουρισμό θα πρέπει επίσης να κάνουν χρήση του self test και η δωρεάν παροχή του θα συνεχιστεί μετά για όλους τους υπόλοιπους πολίτες από ηλικίες 18 έως 67 ετών. Οι άνω των 67 θα είναι τελευταίοι στη σειρά, καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πολιτών αυτής της ηλικίας έχουν εμβολιαστεί.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο.

Για τα ανήλικα τέκνα, τα self test θα τα προμηθεύονται οι γονείς τους.

Πού θα γίνεται το self test

Όπως έχει διευκρινιστεί, τα self test δεν θα γίνονται στα φαρμακεία. Από εκεί θα αγοράζεται το κιτ με το τεστ και η χρήση τους θα γίνεται από το σπίτι. Οσον αφορά τους μαθητές, θα πρέπει να το κάνουν 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα της κυβέρνησης. Οσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να ξανακάνουν το τεστ, αλλά σε δημόσια δομή.

Δείτε το Video της ΕΡΤ με όλη τη διαδικασία διεξαγωγής των Self Tests:

Πώς γίνονται τα self test

Η διαδικασία διεξαγωγής των self tests βήμα – βήμα είναι η ακόλουθη:

  • Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα. Φυσάμε να καθαρίσει η μύτη μας.
  • Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη, (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση).
  • Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι.
  • Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα.
  • Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα.
  • Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό.
  • Μετά πετάμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια).
  • Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ.
  • Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης.
  • Πετάμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα.

Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών. Υπάρχει οδηγός μέσα στο kit για τις γραμμές.

Γραπτές οδηγίες για το self testing στο ακόλουθο link: self test_A5_final (1)