10 συμβουλές για πιο υγιή καρδιά

Την επόμενη φορά που θα τρέξετε αγχωμένοι για να προλάβετε ένα επαγγελματικό ραντεβού ή να πάρετε το παιδί σας από το σχολείο θα πρέπει να σκεφτείτε την επιβάρυνση που προκαλείτε με αυτό τον τρόπο στην καρδιά σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ένας στους 5 άντρες και μία στις 8 γυναίκες μπορεί να πεθάνει από καρδιακό επεισόδιο.

Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία της καρδιά σας κάνοντας στην αρχή μικρές αλλαγές στο τρόπο ζωής και στην διατροφή σας. Αφού αρχίσετε, μπορεί να δείτε ότι η αλλαγή δεν είναι και τόσο δύσκολο πράγμα.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά μπορεί και να σας δώσει ώθηση και να σας  παρακινήσει για ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές.

1. Υγιή σεξουαλική ζωή

Και όμως βοηθάει πολύ στην καρδιά. Ισορροπεί τα επίπεδα τεστοστερόνης και των οιστρογόνων και εκτός από αυτό αποτελεί και μια καλή άσκηση καθώς μπορείς να κάψεις από 200 θερμίδες και άνω.

2. Μετρήστε την μέση σας

Οι γυναίκες με σωματότυπου μήλο, που παχαίνουν δηλαδή στην κοιλιά και στην μέση έχουν περισσότερες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο από ότι οι γυναίκες με σωματότυπο αχλάδι, οι γυναίκες δηλαδή που παχαίνουν στην περιφέρεια και στους γοφούς. Μετρηθείτε και φροντίστε η μέση σας να μην ξεπερνάει το 80 εκατοστά.

3. Φάτε μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην καρδιά. Προσπαθείτε να τα τρώτε σε μικρές ποσότητες αντί για πατατάκια ή μπισκότα όταν θέλετε να φάτε ένα ενδιάμεσο γεύμα (σνακ) ή προσθέτοντάς τα στις σαλάτες ή χρησιμοποιώντας τα αντί για κρέας στα ζυμαρικά και άλλα πιάτα.

4. Κοιμηθείτε

ypnos-gunaika

Οργανώστε το χρόνο σας έτσι ώστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες την μέρα. Για να το πετύχετε αυτό αποφύγετε τον απογευματινό καφέ και σταματήστε να ασχολείστε, πριν πέσετε για ύπνο, με τον υπολογιστή σας ή το κινητό σας ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που εκπέμπει μπλε ακτινοβολία γιατί προκαλούν αϋπνία.

5. Ένα κομμάτι σοκολάτα την μέρα είναι σωτήριο. 

Chocolate-good-for-heart-254907

Αυτά είναι τα καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας! Όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα τόσο το καλύτερο, και αυτό γιατί είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που προστατεύουν την καρδιά. Αλλά προσοχή ένα μόνο κομμάτι σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιά σας η μεγαλύτερη ποσότητα προσθέτει κιλά και μπορεί να σας φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

6. 15 λεπτά ηρεμίας

Το άγχος και η καθημερινή πίεση επιβαρύνουν την καρδιά. Λίγα λεπτά απόλυτης ηρεμίας κατά την διάρκεια της μέρας μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιά σας.

Τι σημαίνει απόλυτη ηρεμία; Απομακρύνομαι από υπολογιστές, κλείνω κινητά και προσπαθώ να μην σκέφτομαι τίποτα.

7. Αναπνεύστε βαθιά.

Προσπαθήστε να αναπνεύσετε αργά και βαθιά για μερικά λεπτά καθημερινά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Οι αργές, βαθιές αναπνοές μπορεί επίσης να μειώσουν την πίεσή σας.

8. Χαμογελάστε

syntagi-gia-astraftero-xamogelo

Χαμογελάστε ή καλύτερα γελάστε δυνατά. Το γέλιο στην κυριολεξία χαρίζει ζωή. εκτός το ότι σας κάνει να νιώθετε όμορφα, μειώνει παράλληλα και την καρδιακή σας πίεση. Επίσης, με 15 λεπτά γέλιου μπορείτε να κάψετε 50 θερμίδες.

9. Σηκώστε κάτι για τον εαυτό σας.

Το να σηκώσετε ένα βαρύ βιβλίο ή ένα βάρος του ενός κιλού μερικές φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των μυών των άνω άκρων σας. Όταν αυτό γίνει πολύ εύκολο για σας, προχωρήστε σε βαρύτερα αντικείμενα ή αρχίστε γυμναστήριο.

10.  Δώστε αξία στο πρωινό σας.

Αρχίστε την ημέρα σας με κάποιο φρούτο και μια μερίδα δημητριακά, όπως άλευρο βρώμης (κουάκερ), κορν-φλέικς ή τοστ ολικής άλεσης.