Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τα θετικά αποτελέσματα της βιταμίνης D έναντι του COVID-19. Την ιδιότητά της να ενισχύει την άμυνα έναντι αναπνευστικών λοιμώξεων έχει επιβεβαιώσει μάλιστα και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.
Αρνητικό στοιχείο αποτελεί η έλλειψη της βιταμίνης που παρατηρείται σε πλήθος ανθρώπων, αναφέρει η Kristin Gustashaw, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, με συνέπειες όπως κόπωση, τριχόπτωση, αργή επούλωση πληγών, ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή μυϊκοί πόνοι.
Σύμφωνα με την ίδια, έναν σημαντικό λόγο για τη μειωμένη πρόσληψη αποτελεί το περιορισμένο εύρος τροφών που περιέχουν τη βιταμίνη. Τρόφιμα όπως κρόκοι αυγών, γάλα, τυρί, βόειο κρέας ή μοσχαρίσιο συκώτι και λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος και σαρδέλες, ορισμένα δημητριακά, γάλα σόγιας και χυμός πορτοκαλιού αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης D.
Απαραίτητη η έκθεση στον ήλιο
Επίσης δεν ξεχνάμε ότι τουλάχιστον 15 με 30′ έκθεσης στο ηλιακό φως είναι απαραίτητα για τη σύνθεση βιταμίνης D. Παράλληλα δεν πρέπει να παραλείπεται η τήρηση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, σημειώνει η Kristin Gustashaw.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 600 IU βιταμίνης D για τους ενήλικες και τα παιδιά και 800 IU για τις ηλικίες άνω των 70 ετών. Τα βρέφη έως την ηλικία των 12 μηνών πρέπει να λαμβάνουν 400 IU την ημέρα. Μια αιματολογική εξέταση, προσθέτει η Kristin Gustashaw μπορεί να δείξει τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό.
Φάρμακα που επηρεάζουν την πρόσληψη βιταμίνης D
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Rush, σε περίπτωση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D είναι απαραίτητη η ενημέρωση του ιατρού ή του διαιτολόγου-διατροφολόγου για την αντιμετώπιση της έλλειψης.
Υπάρχουν φάρμακα που πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά την πρόσληψη της βιταμίνης D. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα στεροειδή, η χολεστυραμίνη που χορηγείται για τη μείωση της χοληστερόλης και τα αντιεπιληπτικά φαινυτοΐνη και φαινοβαρβιτάλη.
Τέλος, έχουν σημειωθεί σπάνιες περιπτώσεις τοξικότητας σχετικά με τη βιταμίνη D, ενώ δεν υπάρχει απόδειξη ότι η υπέρβαση της συνιστώμενης δοσολογίας είναι ευεργετική, ανέφεραν οι ειδικοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική πρόσληψη της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, ασβεστοποίηση των μαλακών ιστών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των στεφανιαίων αγγείων και των καρδιακών βαλβίδων, αρρυθμίες έως και θάνατο.