Αισιόδοξη είδηση στο πεδίο των εμβολίων-Κατά 89,3% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Novavax

Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο επικρατεί μεγάλη αγωνία για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο το οποίο έχει αναπτύξει εμφανίζει αποτελεσματικότητα 89,3%, με βάση τα αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών, που διενήργησε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε 62 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 επί 15.000 συμμετεχόντων στις δοκιμές. Η εταιρεία ανέφερε ότι 56 κρούσματα αφορούσαν την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo) έναντι μόλις 6 μεταξύ όσων είχαν λάβει εμβόλιο.

Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, η εταιρεία «έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης», επεσήμανε ο CEO της Novavax, Stanley Erck, σε δήλωσή του. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους, συνεργάτες, ερευνητές και με τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο για να κάνουμε το εμβόλιό μας διαθέσιμο στους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο 85,6% η αποτελεσματικότητα έναντι της νέας βρετανικής παραλλαγής του κορωνοϊού

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 85,6% έναντι της νέας, βρετανικής παραλλαγής του κορονοϊού, γνωστού ως B.1.1.7. Μια ξεχωριστή μελέτη σχετικά με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή δείχνει ότι το εμβόλιο δεν είναι ούτε κατά προσέγγιση το ίδιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπισή της. Η αποτελεσματικότητά του εκεί περιορίζεται στο 49,4%.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο περιέχει συνθετικά δείγματα πρωτεΐνης επιφάνειας τα οποία χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός προκειμένου να μολύνει τους ανθρώπους.