Το εμβόλιο που από κοινού έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρέχει προστασία έναντι της βαριάς μορφής της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, ωστόσο απαιτείται περισσότερη ανάλυση των στοιχείων για να διαπιστωθεί πόσο καλά λειτουργεί στην περίπτωση των ηλικιωμένων, σύμφωνα με έρευνα αξιολόγησης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet.
Τα δέκα περιστατικά ασθενών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής αφορούσαν όλα ασθενείς που είχαν λάβει το placebo (εικονικό φάρμακο), γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι το εμβόλιο αποτρέπει την εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων, επισημαίνει η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο The Lancet.
Ωστόσο, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς τα περιστατικά των λοιμώξεων ηλικιωμένων ασθενών δεν ήταν αρκετά.
Δεδομένου δε ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς έλαβαν μέρος στην κλινική δοκιμή αργότερα από τους νεότερους, «υπήρχε λιγότερος χρόνος για να εμφανιστούν περιστατικά από αυτές τις ηλικιακές ομάδες και για εμάς να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα» του εμβολίου δήλωσε στο Bloomberg ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Oxford Vaccine Group. «Τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει ως τώρα όσον αφορά την ανοσιακή απόκριση υποδηλώνουν σε μεγάλο βαθμό ότι είναι πολύ πιθανό να παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η έρευνα ρίχνει περισσότερο φως στα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του εμβολίου μετά από αρκετές εβδομάδες όπου επικράτησε σύγχυση σχετικά με την κλινική δοκιμή της εταιρείας, ωστόσο προσθέτει ότι ακόμη αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη μάχη κατά της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωής σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.
Επίσης η εν λόγω μελέτη τονίζει πως ακόμη και στην περίπτωση που το εμβόλιο δεν επιτύχει επίπεδα αποτελεσματικότητας ανάλογα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, αναμένεται ότι θα είναι φθηνότερο και σαφώς πιο εύκολο να διανεμηθεί παγκοσμίως, καθώς χρειάζεται ηπιότερη ψύξη.
Αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, όχι όμως και στην αποτροπή μετάδοσης του ιού
Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα ότι το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca εμφανίζει περιορισμένη ικανότητα να σταματήσει τη μετάδοση του κορωνοϊού, παρότι αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Covid-19, στην πλειοψηφία των συμμετεχόντων που μολύνθηκαν
Κι αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς ένα από τα βασικά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα εμβόλια είναι αν οι εμβολιασμοί μπορούν όχι μόνο να εμποδίσουν τη νόσηση του κόσμου αλλά και να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, κρίσιμο παράγοντα για την επαναλειτουργία των οικονομιών.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca είναι οι πρώτοι που αποκαλύπτουν στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά των ασυμπτωματικών λοιμώξεων σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιό τους. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το εμβόλιο μείωσε αυτές τη μετάδοση του ιού κατά 27% σε μια μεγάλη μελέτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αξιολόγησης που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από την αποτελεσματικότητα κατά 70% που εμφανίζει το εμβόλιο στην πρόληψη των συμπτωματικών περιστατικών Covid-19 συνολικά, παρότι και αυτά τα αποτελέσματα προκαλούν ερωτήματα σχετικά με τα οφέλη για τους ηλικιωμένους που έχουν εμβολιαστεί.
Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες στη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόλυνση από τον κορωνοϊό, σε εβδομαδιαία βάση, και εντόπισαν 29 περιπτώσεις ασυμπτωματικών λοιμώξεων στην ομάδα των συμμετεχόντων που εμβολιάστηκε. Στην ομάδα ελέγχου, η οποία περιελάμβανε περίπου τον ίδιο αριθμό συμμετεχόντων, εντοπίστηκαν αντίστοιχα 40 περιπτώσεις ασυμπτωματικών λοιμώξεων.