Αναστέλλει κλινική δοκιμή υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 ο ΠΟΥ, έπειτα από σχετική μελέτη

"Η χλωροκίνη και το παράγωγο της, υδροξυχλωροκίνη, δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19", σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Προληπτικά ανεστάλη κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης, του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, σε ασθενείς με Covid-19, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Λαμβάνοντας ως δείγμα περίπου 15.000 ασθενείς, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet είναι η «πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη» που δείχνει με «ισχυρές στατιστικές ενδείξεις» ότι η χλωροκίνη και το παράγωγο της υδροξυχλωροκίνη «δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19», σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της μελέτης, Δρ. Μαντίπ Μέχρα.

Οι συγγραφείς της παρατήρησαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό ουσιών και προτείνουν αυτές οι θεραπείες να μην χορηγούνται εκτός κλινικών δοκιμών.

Όπως ανακοίνωσε ο Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή ενημέρωση, “Το διοικητικό συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Αλληλεγγύης, ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται”.