«Η ημέρα που έπαθα burn out» - Μια Σουηδή εργαζόμενη περιγράφει

Δεν έχει σημασία το πόση ώρα δουλεύεις, αλλά έχει σημασία ο έλεγχος και οι πόροι που έχεις στην εργασία. Και αυτό είναι ένα περίπλοκο θέμα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε από την ηγεσία μέχρι τι είδους εργασιακό περιβάλλον υπάρχει γενικά. Οπότε, όλοι μπορούν να πάθουν burn out» . H Σουηδή Νάταλι Σουονβιέρι που εργάζεται ως marketing μάνατζερ  υπέστη το burn out στα 25 της χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, παρότι μόλις το 1% των εργαζομένων της Σουηδίας δουλεύει τακτικά 50 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, πολλοί εργαζόμενοι νεαρής ηλικίας έχουν δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα και πάσχουν από εξάντληση, αυτό που ονομάζεται burn out.

Μπορεί η χώρα να φημίζεται για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, το ζήτημα  απασχολεί τους νεαρούς εργαζομένους.

 

«Ημουν άρρωστη πάνω από έναν χρόνο. Και για τρεις ή τέσσερις μήνες ήμουν ξαπλωμένη στο κρεβάτι», λέει η  Το κανονικό της ωράριο ήταν 08:00 με 17:00 το απόγευμα, ωστόσο, δούλευε και από το σπίτι. Πλέον, εργάζεται ως εκπαιδεύτρια σε θέματα ψυχικής υγείας. «

Η 25χρονη, ωστόσο, δεν είναι η μόνη που μίλησε στο BBC για την εξάντληση που υπέστη. Η Σεσίλια Αξελάντ ένιωσε burn out μόλις στα 23 της χρόνια. «Η ημέρα που όλα κατέρρευσαν, δεν μπορούσα να βγω από το αυτοκίνητο. Κάλεσα το αφεντικό μου και του είπα ότι δεν αισθανόμουν καλά. Οταν ξύπνησα την επόμενη ημέρα, δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι», λέει.

Την περίοδο που αρρώστησε η Σεσίλια δούλευε περισσότερες ώρες απ’ ό,τι συνήθως. «Χρειάζεται να παραμείνεις υγιής, να τρως σωστά, να χαλαρώνεις, αλλά χρειάζεται και να βγαίνεις έξω, να περνάς χρόνο με τον σύντροφό σου και να βγαίνεις με τους φίλους σου, δείχνοντας ότι έχεις και μια ενεργή κοινωνική ζωή», προσθέτει.

Στη Σουηδία, οι αριθμοί μαρτυρούν ότι η εξάντληση αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους εργαζομένους νεαρής ηλικίας. Οπως αναφέρει το BBC, το ποσοστό των εργαζομένων 25-29 που ζήτησαν άδεια λόγω εξάντλησης ή στρες αυξήθηκε κατά 144% από το 2013.

Η Σελέν Κορτές, ειδικός στο ζήτημα του burn out, τονίζει: «Οι νέοι αισθάνονται μια εντελώς διαφορετική πίεση και τους προκαλεί αυτό το στρες σήμερα, συγκρίνοντάς το με 10 χρόνια πριν. Ζουν σε μια διαφορετική κοινωνία που αλλάζει πολύ γρήγορα, υπάρχει διαφορετική αγορά εργασίας, υπάρχουν τα social media, υπάρχει ανησυχία για το μέλλον», τονίζει.

Το ζήτημα του burn out απασχολεί τη Σουηδία, στην οποία υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα. Η Σεσίλια, για παράδειγμα, παρακολουθεί μαθήματα αποβολής στρες και ύπνου. Προσφέρονται, επίσης, και θεραπείες αλλά η αναμονή έχει αυξηθεί.