Η σωματική καταπόνηση που συνεπάγεται ένας μαραθώνιος μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμο τραυματισμό των νεφρών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση American Journal of Kidney Diseases, τα νεφρά επανέρχονται πλήρως σε διάστημα δύο ημερών, ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί εάν ο μαραθώνιος μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη λειτουργία τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αγώνες αντοχής έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπερβολικά απαιτητικές σωματικές δραστηριότητες –όπως η εργασία σε ορυχείο, η συγκομιδή ζαχαροκάλαμων και η στρατιωτική εκπαίδευση– συμβάλλουν στην εκδήλωση βλαβών στα νεφρά, ιδίως όταν γίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι τώρα όμως δεν είχαν μελετηθεί οι επιδράσεις ενός μαραθωνίου στα φυσικά «φίλτρα» του οργανισμού.
Έτσι, ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ μελέτησε ένα μικρό δείγμα ανθρώπων που είχαν συμμετάσχει στον Μαραθώνιο Χάρτφορντ του 2015 (Κονέκτικατ, ΗΠΑ). Οι ερευνητές συνέλεξαν αίμα και ούρα από τους δρομείς πριν και μετά τον μαραθώνιο των 42 χιλιομέτρων. Αναζητήθηκαν διάφοροι βιολογικοί δείκτες τραυματισμού των νεφρών, όπως τα επίπεδα κρεατινίνης ορού και πρωτεΐνες.
Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι λίγο μετά τον μαραθώνιο ποσοστό 82% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν οξύ τραυματισμό των νεφρών (AKI) πρώτου σταδίου. Ως οξύς τραυματισμό των νεφρών χαρακτηρίζεται η κατάσταση όπου τα νεφρά αδυνατούν να φιλτράρουν άχρηστες ουσίες από το αίμα.
«Τα νεφρά ανταποκρίνονται στην καταπόνηση του μαραθωνίου σαν να έχουν τραυματιστεί, κατά τρόπο που μοιάζει με αυτό που συμβαίνει σε νοσηλευόμενους ασθενείς όταν τα νεφρά τους επηρεάζονται από μια ιατρική ή χειρουργική επιπλοκή» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Σιράγκ Πάριχ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ.
Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές, οι αρνητικές επιδράσεις του μαραθωνίου στα νεφρά είναι δυνατό να εξηγηθούν από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του σώματος, την αφυδάτωση και τη μειωμένη ροή αίματος προς τα νεφρά κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Πηγή: onmed.gr