Το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούει τον κώδωνα για νέα έξαρση της γρίπης λόγω ψύχους

Λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που πρόκειται να πλήξει την χώρα μας από το Σάββατο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκφράζει την ανησυχία του για νέα έξαρσης της γρίπης.

36 είναι οι νεκροί και 168 είναι οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) φέτος λόγω του χιονιά και τα παραπάνω νούμερα είναι ο απολογισμός δεν αφήνει περιθώριο για εφησυχασμό.

Να σημειώσουμε ότι παρόλο που η καταγραφή και η ανάλυση των στοιχείων συνεχίζεται μαζί με τη γρίπη, τα δεδομένα δείχνουν πως η βασική επιπλοκή της γρίπης που οδηγεί στο νοσοκομείο είναι η πνευμονία, ενώ η αναπνευστική ανεπάρκεια αναφέρεται ως αιτία θανάτου των περισσοτέρων θυμάτων.

Το ψύχος αποτελεί…κλασικό σύμμαχο της γρίπης, σημειώνουν οι επιστήμονες γι αυτό και η μονάδες Υγείας θα πρέπει να βρίσκονται 24 ωρες το 24ωρο σε επιφυλακή. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα της νόσου, και όπως αυτά αποτυπώνονται στις εβδομαδιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις, το κύμα της γρίπης είχε μια έντονη ανοδική πορεία τον μήνα Ιανουάριο, φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα το τελευταίο δεκαήμερο. Ο αριθμός των περιστατικών (μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 26 θάνατοι)  κατέδειξε την υψηλή δραστηριότητα της γρίπης. Μάλιστα, οι ειδικοί παρατήρησαν πως με βάση τα στοιχεία το κύμα της γρίπης έφτασε στην κορύφωσή του και άρχισε να υποχωρεί ελαφρά.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέα έξαρση της γρίπης μέσα στον Φεβρουάριο και μέχρι τα μέσα Μαρτίου που ουσιαστικά η γρίπη βρίσκεται σε αποδρομή – τυπικά η περίοδος της γρίπης λήγει τον Μάιο κάθε έτους.