Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί χαλάρωση και αύξηση της ερωτικής επιθυμίας, γι’ αυτό πολλοί θεωρούν ότι αυξάνει τις σεξουαλικές επιδόσεις και την ποιότητα στο σεξ.
Στην πραγματικότητα η αιθανόλη αποτελεί κατασταλτική και όχι διεγερτική ουσία, γι΄ αυτό και η μεγάλη συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αδυναμία συνεργασίας κλπ.
Έρευνες έχουν τεκμηριώσει ότι η αυξημένη, χρόνια χρήση αλκοόλ συμβάλλει στην υπογονιμότητα ανδρών και γυναικών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών μελετών , οι άνδρες που κάνουν υπερκατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 40 γραμμάρια αιθανόλης ή πάνω από 3 ποτήρια κρασί καθημερινά) παρουσιάζουν ελαττωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους, αλλά και μειωμένη έκκριση τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης.
Αντίστοιχα, οι γυναίκες που πίνουν περισσότερα από 3 ποτήρια κρασί ή από 2 ποτά την ημέρα παρουσιάζουν μειωμένη έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (είναι μία από τις ορμόνες της αναπαραγωγής), ενώ παρουσιάζουν και αστάθεια στον έμμηνο κύκλο τους.
Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις του αλκοόλ στην αναπαραγωγική ικανότητα, υπάρχουν και οι έμμεσες.
Η αυξημένη και χρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Αυτό έχει ως συνέπεια την κακή αιμάτωση που οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία.
Αντίθετα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δρα ευεργετικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία, κάτι που πιστοποιούν πολυάριθμες μελέτες.
Ένα άλλο επιβαρυντικό για τη γονιμότητα στοιχείο είναι ότι το αλκοόλ αναστέλλει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, που έμμεσα εμπλέκονται στην αναπαραγωγική ικανότητα, όπως είναι η βιταμίνη Ε, διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.
Τέλος, το αλκοόλ συμβάλλει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη σεξουαλική επιθυμία και ικανότητα, τόσο μέσω των αγγειακών προβλημάτων που προκαλεί όσο και μέσω των ψυχολογικών αναστολών και εμποδίων που προσθέτει.\
Πηγή: onmed.gr