Τα 5 συχνότερα λάθη των γιορτών

Φοβάστε ότι κινδυνεύετε να πάρετε κιλά; Μήπως οι γιορτές σας αγχώνουν λόγω αυξημένων υποχρεώσεων; Φέτος μην πέσετε στις παγίδες των γιορτών: μάθετε ποια είναι τα λάθη στα οποία παρασυρόμαστε οι περισσότεροι την περίοδο των Χριστουγέννων και μπορεί να μας χαλάσουν τις γιορτές, τη γραμμή ή την υγεία μας.

Παρατείνουμε για μεγάλο διάστημα τις καταχρήσεις

Την περίοδο των εορτών είμαστε πιο χαλαροί, αλλά αυτό μπορεί να διαταράξει τον αυτοέλεγχο μας. Πολλοί άνθρωποι δικαιολογούν τον εαυτό τους για τις διατροφικές τους κραιπάλες με το πρόσχημα ότι πρόκειται για μια ειδική περίσταση”, υποστηρίζει η  Jenny Giblin, ψυχοθεραπεύτρια και διατροφολόγος στη Χαβάη και τη Νέα Υόρκη. Δεν είναι βέβαια κακό να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να απολαύσει ελεύθερα τα γιορτινά εδέσματα, αν όμως το παρακάνουμε είναι πολύ εύκολο να πάρουμε χιλιάδες θερμίδες χωρίς να το καταλάβουμε.

Η περιστασιακή «χαλαρότητα» δεν είναι συνήθως επιβλαβής, όμως δεν πρέπει να το παρακάνουμε: οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην πέσουμε στην παγίδα που πέφτουν πολλοί και μετατρέπουν τις γιορτές σε ένα μήνα κραιπάλης. Σκεφτείτε το εξής: Μια φέτα καρυδόπιτα έχει περίπου 500 θερμίδες. Τρώγοντας λοιπόν καθημερινά ένα κομμάτι για μια εβδομάδα μπορεί ένα μέσο άτομο να πάρει ακόμη και ένα κιλό.

Τα 5 συχνότερα λάθη των γιορτών

Δεν λαμβάνουμε τα… μέτρα μας

Ανησυχείτε ότι θα πάρετε κιλά στις γιορτές ή φοβάστε τις διαφωνίες με τα πεθερικά σας; Μια νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν και άλλοι κρυμμένοι κίνδυνοι για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης τα Χριστούγεννα, όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι περίπου το 51 % ξεχνούν να πάρουν το αντισυλληπτικό χάπι τους, και λαμβάνουν το χάπι της επόμενης ημέρας ή έχουν μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη κατά την εορταστική περίοδο.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα σφάλματα των γυναικών στην κατανάλωση αλκοόλ στα πάρτι, στο ότι βγαίνουν συχνά εκτός προγράμματος στις γιορτές και στις οικογενειακές επισκέψεις την περίοδο αυτή. Η έρευνα που διεξήχθη από ιστοσελίδα υπηρεσιών αντισύλληψης υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που μελετήθηκαν, παρατηρείται μια αύξηση 32% στη χρήση των online υπηρεσιών αντισύλληψης τα Χριστούγεννα.

Όπως προέκυψε από το σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο συμπλήρωσαν 2000 γυναίκες, μια στις έξι είχε ξεχάσει να πάρει το χάπι, επειδή ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Μια στις επτά παραλείπουν το χάπι, επειδή το ξέχασαν λόγω της κίνησης και της φασαρίας των γιορτών.

Έχουμε μεγάλες προσδοκίες

Στην περίπτωση που έχετε μεγάλες προσδοκίες για την περίοδο των γιορτών και αυτές δεν εκπληρωθούν, τότε δεν είναι απίθανο να έρθετε αντιμέτωποι με έντονο συναισθηματικό στρες. Επιπλέον οι επισκέψεις και οι λοιπές υποχρεώσεις μπορεί να σας εξουθενώσουν στην περίπτωση που επιχειρήσετε να ικανοποιήσετε τους πάντες.

Προσπαθήστε λοιπόν να μετριάστε τις προσδοκίες σας και να δείτε τις γιορτές πιο χαλαρά παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τους φίλους σας, όλα τα άλλα είναι θέμα διάθεσης.  Μην μπείτε στον πειρασμό να προσπαθήσετε να ικανοποιήσετε τους πάντες και να κάνετε τα πάντα στην εντέλεια.

Μην ξεχνάτε ότι το άγχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της σιλουέτας σας, αφού σας ωθεί στην υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια των γιορτών αλλά και όλο το χρόνο. Το στρες αναγκάζει το σώμα σας να παράγει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία οδηγεί σε αύξηση της όρεξης και του σωματικού βάρους.

Τα 5 συχνότερα λάθη των γιορτών

Το παρακάνουμε με τα ποτά

Τα ποτά που πίνουμε στις γιορτές έχουν συχνά τις ίδιες θερμίδες με τα γεύματα, ενώ επειδή δεν προκαλούν αίσθημα κορεσμού είναι εύκολο να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες. Ιδιαίτερα αν συνοδεύουμε το ποτό μας με ξηρούς καρπούς, σνακ ή γλυκά είναι εύκολο να πάρουμε πολλές θερμίδες χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Τα κοκτέιλ, οι ζαχαρούχοι χυμοί, αλλά και τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά μπορούν να σας γεμίσουν «κενές» θερμίδες και να σας παρασύρουν σε υπερκατανάλωση τροφής, επειδή το αλκοόλ αναστέλλει την ικανότητά σας να έχετε πλήρη επίγνωση των ποσοτήτων που καταναλώνετε. Δύο ποτήρια κρασί μπορούν να προσθέσουν περισσότερες από 200 θερμίδες στο γεύμα σας.

Η λογική του όλα ή τίποτα…

Αν νομίζετε ότι το επιδόρπιο είναι ο χειρότερος εχθρός της υγείας και της δίαιτάς σας την περίοδο των εορτών, ξανασκεφτείτε το. Η λογική του ”όλα ή τίποτα”, όσον αφορά στις διατροφικές μας επιλογές, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερους κινδύνους. Κατά περίεργο τρόπο, όσοι κάνουν δίαιτα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρουν κιλά την περίοδο των Χριστουγέννων εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας που αυξάνει τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους, λένε οι ειδικοί.

Μερικές μπουκιές φαγητού παραπάνω ή μια δοκιμή από το επιδόρπιο, μπορεί να φανεί σε πολλούς σαν μια πλήρη αποτυχία, οδηγώντας τους σε υπερκατανάλωση τροφής με τη σκέψη ότι η δίαιτα τους έχει ήδη αποτύχει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερκατανάλωση τροφής λαμβάνει μάλιστα συχνά τη μορφή αυτοτιμωρίας, οδηγώντας πολλούς σε έναν φαύλο κύκλο δίαιτας – υπερκατανάλωσης τροφής και τελικά σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Πηγή: http://www.pathfinder.gr/