Νέα έρευνα που έγινε σε Έλληνες παιδιάτρους και γονείς, έδειξε ότι η πρόληψη έναντι της Μηνιγγίτιδας Β είναι ιδιαίτερα χαμηλή κυρίως λόγω της απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης του εμβολιασμού.
H μελέτη έγινε από ερευνητική ομάδα υπό την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Παν/μίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη, με την ευγενική υποστήριξη της GlaxoSmithKline.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα 2/3 των παιδιάτρων θεωρούν ότι η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, με σοβαρές συνέπειες (99%).
Αντίστοιχα, οι γονείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα της νόσου (88,5%), καθώς και τις συνέπειες αυτής.
Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου, με το 94,7% των παιδιάτρων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του.
Παρ’ όλα αυτά, 7 στους 10 γονείς δηλώνουν πρόθυμοι να καταβάλουν οι ίδιοι ένα χρηματικό ποσό, αναγνωρίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την αξία του εμβολιασμού για την πρόληψη της νόσου.