Πίνετε καφέ; Κάνετε καλό στο συκώτι σας!

Δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, προστατεύουν το συκώτι από την κίρρωση, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία με βάση εννέα παλιότερες έρευνες, ο κίνδυνος εμφάνισης κίρρωσης του ήπατος μειώνεται κατά 44% με την κατανάλωση καφέ.

«Ο καφές είναι ένα πολύπλοκο μείγμα που αποτελείται από εκατοντάδες χημικές ενώσεις και είναι άγνωστο ποια από αυτές προστατεύει το συκώτι», αναφέρει ένας από τους επιστήμονες της νέας ανάλυσης, δρ. Όλιβερ Κένεντι του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. «Η κίρρωση είναι δυνητικά θανατηφόρα και δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό ότι οι πιθανότητες ανάπτυξής της μπορεί να μειωθούν με την κατανάλωση καφέ, ο οποίος είναι ένα φθηνό και καλά ανεκτό ρόφημα».

Από την πλευρά της, η κλινική διατροφολόγος του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου της Νέας Υόρκης Λανγκόν, Σαμάνθα Χέλερ, κάλεσε τους καταναλωτές να προσέχουν τη διατροφή τους και να μην θεωρήσουν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ είναι η λύση για να προστατεύσουν το συκώτι τους.

«Δυστυχώς, παρότι ο καφές έχει ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα δε μπορεί να αντιστρέψει τη συστηματική καταστροφή που είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ή της κακής διατροφής», επισημαίνει η Χέλερ.