Μπορεί οι γιατροί να επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική από την θεραπεία, στην Ελλάδα όμως δεν είναι λίγοι οι μεσήλικες που αποφεύγουν συνειδητά τις τακτικές αιματολογικές εξετάσεις.
Με μία απλή εξέταση αίματος, μπορεί κανείς να γνωρίζει για την γενική κατάσταση του οργανισμού του, κάτι που μπορεί να προφυλάξει από εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα και πολλά άλλα δεινά που, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν έρχονται από το πουθενά.
Δείτε τις πιο σημαντικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν τακτικά οι μεσήλικες.
1. Εξέταση για χοληστερόλη
Η αυξημένη χοληστερόλη είναι το “καμπανάκι” για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε συνδυασμό με τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του Δείκτη Μάζας Σώματος, η χοληστερόλη μας δείχνει τον εκτιμώμενο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
2. Εξέταση για σάκχαρο
Δίψα, κόπωση και συχνουρία είναι τα κλασικά συμπτώματα του διαβήτη. Η μέτρηση του σακχάρου είναι απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό και την διαχείριση της πάθησης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε άλλα νοσήματα.
3. Εξέταση για ουρικό οξύ
Η ουρική αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης ουρικού οξέος στο αίμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στις αρθρώσεις. Η νόσος πλήττει κυρίως τα άτομα άνω των 30 ετών καθώς και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
4. Εξέταση για βιταμίνη D
Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την οστεοπόρωση, τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, την άνοια κ.α. Η έλλειψη της βιταμίνης συνήθως δεν εκδηλώνεται με συμπτώματα, ωστόσο ορισμένα άτομα εκδηλώνουν μυϊκή αδυναμία ή πόνο στα οστά. Εάν η εξέταση αίματος υποδείξει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό είναι πολύ χαμηλά, ενδέχεται ο γιατρός να συστήσει τη λήψη συμπληρώματος.
5. Εξέταση για θυρεοειδή
Οι γυναίκες μετά τα 50 είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση διαταραχών του θυρεοειδούς, κυρίως στον υποθυρεοειδισμό. Με μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί κανείς να μάθει τα πάντα για την λειτουργία του θυρεοειδούς του.
6. Εξέταση για βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα, αλλά και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσο περνούν τα χρόνια, ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά όλο και μικρότερη ποσότητα της βιταμίνης.
7. Εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Τα συγκεκριμένα νοσήματα, δεν αφορούν αποκλειστικά στις μικρές ηλικιακές ομάδες. Οι μεσήλικες που παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί οφείλουν να εξετάζονται τακτικά, ανάλογα βέβαια με την οικογενειακή τους κατάσταση και το πόσο συχνά αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους.
Πηγή: Mail Online